Actual International

S-a anunțat când încetează urgența de sănătate publică pentru covid în SUA

S-a anunțat când încetează urgența de sănătate publică pentru covid în SUA

SUA intenționează să pună capăt urgenței de sănătate publică pentru covid în luna mai. Care este data exactă și alte amănunte, în cele ce urmează.

S-a anunțat când încetează urgența de sănătate publică pentru covid în SUA

Sfârșitul situației de urgență, planificat pentru 11 mai 2023, va aduce o serie complexă de schimbări de politică și semnalează un nou capitol în răspunsul guvernului la pandemie.

Milioane de americani au primit gratuit teste covid, tratamente și vaccinuri în timpul pandemiei și nu toate acestea vor continua să fie gratuite și după ce se va încheia urgența. Casa Albă dorește să mențină starea de urgență câteva luni în plus, tocmai pentru ca spitalele, furnizorii de servicii medicale și oficialii din domeniul sănătății să se poată pregăti pentru o serie de schimbări atunci când se va încheia, au declarat oficialii americani.

Statistic vorbind, peste 500 de persoane din Statele Unite continuă să moară în fiecare zi din cauza covid-19, aproximativ de două ori mai multe decât numărul de decese pe zi în timpul unui sezon gripal obișnuit. Dar, la împlinirea a trei ani, coronavirusul nu mai bulversează viața de zi cu zi în măsura în care o făcea cândva, în parte pentru că o mare parte a populației are cel puțin o anumită protecție împotriva virusului prin vaccinări și infecții anterioare.

Cu toate acestea, Casa Albă a declarat luni, 30 ianuarie, că națiunea americană are nevoie de o tranziție ordonată pentru a ieși din situația de urgență în materie de sănătate publică. Administrația Biden a anunțat că intenționează, de asemenea, să permită ca o declarație separată de urgență națională să expire în aceeași zi, respectiv la 11 mai.

„O încetare bruscă a declarațiilor de urgență ar crea un haos și o incertitudine de mare amploare în întregul sistem de sănătate – pentru state, pentru spitale și cabinete medicale și, cel mai important, pentru zeci de milioane de americani”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, citat de New York Times.