International

S-a dat anunțul. Începe mobilizarea femeilor, în Ucraina. Care este motivația

S-a dat anunțul. Începe mobilizarea femeilor, în Ucraina. Care este motivația
Foto: pixabay

Şeful Statului-Major General al Armatei ucrainene a dat un ordin de începere a mobilizării femeilor.

S-a dat anunțul. Începe mobilizarea femeilor, în Ucraina. Care este motivația

Documentul oficial a fost publicat de expertul militar rus Boris Rojin, comunică publicaţia rusă Pravda.ru. Până la sfârșitul lunii iunie, comandamentele militare trebuie să înroleze toate femeile ucrainene cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Există o explicație, spun responsabilii de la Kiev. Femeile sunt mobilizate pentru „completarea neîntreruptă a efectivului”.

Administraţiile militaro-civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa şi Harkov sunt obligate să organizeze centre suplimentare de cazare şi instruire militară pentru persoanele nou mobilizate.

Anterior, preşedinţele Volodimir Zelenski a respins petiţia privind ridicarea interdicţiei pentru bărbaţii cu vârsta între 18 şi 60 de ani de a părăsi Ucraina, transmite Kyiv Independent.

Zelenski a răspuns la cererea dată că, în conformitate cu articolul 17 din Constituţie, protejarea suveranităţii Ucrainei este responsabilitatea poporului său. Totodată, articolul 64 din Constituţie permite ca drepturile şi libertăţile să fie limitate în timpul legii marţiale care a intrat în vigoare din data de 24 februarie a.c.

Ucraiana pierde până la 200 de oameni care asigură forța militară, pe zi, cel puțin așa arată ultima statistică de pe frontul de luptă. Acesta poate fi unul dintre motivele evidente pentru care femeile vor fi încorporate în armata Ucrainei.

Armata a spus că unitățile ucrainene au provocat pierderi grele, „cel puțin 50% din personal, arme și echipamente”. Dar nu există nicio modalitate de a verifica independent această afirmație, titra, într-un reportaj, CNN, cu referire la 101 zile de război.

Pierderi

Ultimul bilanț publicat de Statul Major al Armatei Ucrainei arată că Moscova a pierdut 31.250 de soldați de la începutul războiului. Kremlinul a pierdut și 196 de avioane, 155 elicoptere, peste 3.500 de diferite tipuri de blindate dar și 10 nave, 500 de drone și aproape 200 de sisteme multiple de lansare rachete. Ucraina ar fi pierdut aproape 2.900 de blindate, inclusiv tancuri, 700 drone, 300 de sisteme anti-aeriene, 146 avioane, 112 elicoptere și 323 sisteme multiple de rachete.