Actual

S-a găsit soluţia pentru salvarea dependenţilor de păcănele. Parlamentarii români au votat legea

S-a găsit soluţia pentru salvarea dependenţilor de păcănele. Parlamentarii români au votat legea

Dependenţii de păcănele vor putea fi opriţi la timp ”să îşi facă praf viaţa”. Asta a fost deviza iniţiatorului privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, liberalul Florin Roman. Dacă îşi declară dependenţa, ei vor apărea într-un registru pe care trebuie să-l ţină administratorii sălilor de jocuri. Aceştia din urmă vor fi obligaţi să nu-i mai primească. Fiecare operator va trebui să păstreze timp de 5 ani baza de date.

S-a găsit soluţia pentru salvarea dependenţilor de păcănele. Viaţa lor nu va mai fi ruinată

În România există 285 de operatori de jocuri de noroc, care au în total circa 70.000 de aparate. Acestă industrie contează enorm în economia României, cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ două miliarde de euro.

În 2019, număra peste 42.000 de angajați. În pandemie, au luat avânt și jocurile de noroc online. Un bărbat din patru a jucat cel puțin o dată, în ultimul an, arată un studiu pe această temă. Cei mai mulţi se distrează, însă unii devin dependenți, pierd mulți bani, și își ruinează viața.

Cei care realizează că au o problemă și simt că nu au suficientă voință să renunțe singuri, pot cere chiar ei să nu mai fie primiți în sălile de joc. Operatorii sunt obligați să-i treacă într-o bază de date electronică.

 În momentul în care îți declari dependența de jocuri de noroc, ești trecut în acest registru

„Principiul este cel european: în momentul în care îți declari dependența de jocuri de noroc, ești trecut în acest registru. Practic, din acel moment, operatorii sunt obligați să îți interzică accesul în sala de jocuri de noroc”,  spune Florin Roman, inițiatorul legii.

În baza de date electronică, care trebuie păstrată timp de cinci ani, vor apărea și persoanele indezirabile – adică acei clienți care au provocat daune sălilor de joc. Tot aici, pot fi înscriși și minorii cărora părinții le interzic această activitate.

„Responsabilitatea creării acestor baze de date revine operatorilor, de a avea instrumentul electronic necesar pentru crearea acestei baze de date”, spune Lilia Marin, director general direcția Generală de Management, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Legea merge la promulgare și va avea nevoie de norme metodologice, pentru a fi aplicată.