Actual Economic

S-a inventat aplicația care arată Poliției dacă mașina are RCA sau nu. Află când va deveni funcțională  

rca
Arhivă

Niciun șofer nu va mai îndrăzni să urce la volan dacă nu are asigurare RCA! În curând, ei vor fi verificați în trafic în câteva fracțiuni de secundă.

Ceea ce îi va ajuta pe polițiști să „scaneze” autovehiculele este o aplicație de mobil, aflată în acest moment în teste. Însă, după cum se prezintă până acum, există mari speranțe ca până la sfârșitul anului să funcționeze conform planului.

Poliția Română a început să testeze aplicația de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, dacă o mașină are asigurare obligatorie sau nu. Acest lucru va fi posibil prin conectarea la baza de date AIDA cu polițele RCA.

Cum funcționează aplicația

Această aplicație a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR), al cărui președinte a explicat pentru Hotnews.ro cum funcționează.

„Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu. Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu – e în vederea înmatriculării – și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect”, a explicat președintele BAAR, Mădălin Roșu.

Aplicația va deveni funcțională în acest an

Președintele BAAR estimează că această aplicație va deveni funcțională în acest an și că se mai lucrează și la capacitatea aplicației de a filma. Adică, în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu.

„Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reușim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar. Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație.”, a mai spus președintele BAAR.

Doar 70% dintre mașinile înmatriculate în România au RCA

Parcul auto din România avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul anului trecut, dar nu toate aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA. În aceeași perioadă de referință, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament.

Aceste cifre înseamnă că doar 70% din mașinile înmatriculate sunt asigurate RCA. Dar, nu toate aceste autovehicule chiar circulă pe șoselele din România. Unele staționează în parcări luni de zile sau chiar ani.

Șoferii care nu au RCA riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului. În 2021, polițiștii au dat 8.734 de sancțiuni pentru lipsa poliței RCA.