Actual

S-a spart bula imobiliară! Cât de mult au scăzut vânzările de apartamente și case

spatiul-din-fata-blocului
Credit imagine: playtech.ro

Chiar dacă România este de mulți ani liderul mondial atunci când vine vorba de proprietarii de locuințe, iar piața imobiliară este întotdeauna de interes pentru români, indiferent dacă aleg să se mute singuri sau să înceapă o familie într-un loc nou, vânzările au scăzut pentru prima dată din 2021 încoace. Și încă semnificativ. Cel mai afectat este Clujul, celebru altfel pentru proiectele sale rezidențiale și prețurile care rivalizează cu Bucureștiul.

Astfeșl, Cluj a ajuns la cele mai scăzute valori ale achizițiilor din ultimii 7 ani. Amintim că în primul trimestru al anului 2023, în România s-au vândut în total 33.000 de imobile. Asta înseamnă o scădere de 23% sau 10.000 de locuințe față de aceeași perioadă în anul precedent. Dintre județele țării, 35 au înregistrat un declin al achizițiilor. Numai în 7 unități administrativ-teritoriale a fost înregistrat un mai mare interes față de imobiliare în această perioadă.

Situația imobiliarelor pe județe

Nu numai Clujul, ci și celălalt mare pol imobiliar al României, Bucureștiul, au avut de suferit în primul trimestru al anului curent. Totuși, nu ele au fost cele mai atinse de trendul descendent al pieței, ci județul Olt, unde s-a înregistrat un bilanț negativ de 71 de procente față de anul trecut. Mai precis, s-au vândut doar 62 de imobile în această unitate administrativă.

Pe de altă parte, tot în vestul țării a fost consemnată cea mai importantă creștere, conform unui studiu al Administrației Naționale de Cadastru și Publicitate Imboliară (ANCPI). Astfel, județul Alba s-a bucurat de o creștere de 51%. Peste 340 de persoane și familii s-au împroprietărit în acest județ.

Totuși, centrul gravitațional al imobiliarelor, Bucureștiul, nu are o performanță la fel de bună. Scăderea sa cu 22 de procente oglindește aproape la perfecție trendul descendent înregistrat la nivel de țară. Aici s-au vândut 10.100 de unități în primul trimestru din 2023. Pe locul al doilea, surprinzător, nu este județul Cluj, ci Brașov, cu 2.200 de unități vândute. Îi urmează Timiș. Astfel, Clujul ajunge podiumul din urmă, dar nu ocupă propriu-zis un loc pe el. Mai ales pentru că tocmai a înregistrat o scădere mai mare decât media, -36%, reiese dintr-o anchetă condus de jurnaliștii de la HotNews.

De ce se cumpără mai puțin?

În afara prețurilor care au crescut constant din 2021 și până în prezent, persoanele mai tinere au din ce în ce mai multe dificultăți în a accesa scheme de creditare precum Noua Casă. Astfel, cea mai ușoară modalitate de a achiziționa rămâne cea „cu banii jos”. În plus, mulți români aleg să închirieze ca pas premergător cumpărării de locuințe. Alții nici nu iau neapărat în calcul tranzacția imobiliară.