International

S-a stins din viață primul președinte al Belarusului după spargerea URSS. Lukașenko i-a interzis să părăsească țara în 2012

S-a stins din viață primul președinte al Belarusului după spargerea URSS. Lukașenko i-a interzis să părăsească țara în 2012

Pe 8 decembrie 1991, la o casă de vacanță aflată în pădurea Belavezha, de lângă granița cu Polonia, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuc au semnat un acord care menționa faptul că URSS încetează să mai existe ca subiect de drept internațional și ca realitate politică. Această decizie l-a forțat pe Mihail Gorbaciov să demisioneze.

S-a stins din viață Stanislav Şuşkevici, primul președinte al Belarusului. Lukașenko i-a interzis să părăsească țara în 2012

Stanislav Şuşkevici a murit la vârsta de 87 de ani, după ce a fost internat în spital cu virusul Covid-19. El este primul preşedinte al Belarusului independent şi unul dintre actorii importanți care au marcat sfârșitul URSS.

Vestea morții sale a fost anunțată de către soția sa, potrivit AFP.

„Sperăm că vor avea loc funeralii de stat, însă nimeni nu ne-a contactat până în prezent”, a mai spus văduva Irina Şuşkevici, după ce a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Șușkevici este la reanimare.

Președintele Republicii Bielorusia (cum era numită Belarusul la acea vreme), Stanislav Șușkevici, a precizat că acordul încheiat cu Boris Elțin și cu președintele Ucrainei, Leonid Kravciuk, care a dus la formarea Comunității Statelor Independente, a marcat „o capodoperă diplomatică”.

În 1994, Șușkevici a demisionat din fruntea statului belarus, după ce, alături de alți demnitari de la Minsk, a fost acuzat de acte ilegale, într-un raport al șefului comisiei parlamentare anticorupție, deputatul Aleksandr Lukașenko. Acesta din urmă a câștigat, câteva luni mai târziu, alegerile prezidențiale. El e și astăzi șef al statului și e frecvent calificat drept ultimul dictator din Europa. Șușkevici a condus, până în 2018, un partid social-democat din firava opoziție belarusă. În 2012, el a anunțat că regimul succesorului său i-a interzis să iasă din țară.

30 de ani mai târziu, Lukaşenko este încă la putere, în fruntea unui regim autoritar pe care îl controlează prin toate pârghiile.