Actual Politică

Săptămână de forţă pentru preşedintele Klaus Iohannis. Posibilă vizită a preşedintelui în Ucraina

Săptămână de forţă pentru preşedintele Klaus Iohannis. Posibilă vizită a preşedintelui în Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis are o săptămână plină de evenimente externe. Pleacă la Haga, îl primeşte pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi împreună cu acesta este preconizată şi vizita la Kiev. Informaţia a venit de la parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko care a scris pe Twitter că preşedintele României Iohannis, împreună cu preşedinţii Franţei, Italiei şi cancelarul Germaniei vor merge la Kiev. Ministrul de externe român a spus că este o alăturare onorabilă, dar că nu domnia sa anunţă vizitele externe ale preşedintelui.

Săptămână de forţă pentru preşedintele Klaus Iohannis. Posibilă vizită a preşedintelui în Ucraina

Parlamentarul ucrainean Oleksiy Goncharenko a scris astăzi un mesaj pe Twitter.

„Cei trei muschetari. Preşedintele Macron, cancelarul Scholz, prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joi. Şi ca d’Artagnan preşedintele României Iohannis”.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, evită să facă orice comentariu cu privire la o posibilă vizită a preşedintelui Klaus Iohannis la Kiev, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz şi de primul ministru al Italiei, Mario Draghi. Aurescu aminteşte că, în condiţiile actuale, vizitele înalţilor demnitari în capitala Ucrainei au fost anunţate post factum.

„Vizitele preşedintelui şi programul acestuia sunt anunţate doar de către Administraţia Prezidenţială. În al doilea rând, aşa cum aţi constatat deja din multele vizite care deja s-au făcut la Kiev până în momentul de faţă, acestea se anunţă după ce au loc, nu înainte, prin urmare, acesta este comentariul meu la acest moment”, a declarat Bogdan Aurescu, răspunzând unei întrebări, luni seară, la Digi 24.

În ceea ce priveşte postarea parlamentarului ucrainean, ministrul de Externe consideră că faptul că numele lui Iohannis este folosit alături de cel al liderilor francez, german şi italian este „o alăturare onorabilă” care arată „importanţa pe care România o are în Alianţa Nord-Atlantică şi în plan regional”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, plănuieşte o vizită la Kiev alături de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul italian, Mario Draghi, transmite ziarul german Bild am Sonntag. Potrivit publicaţiei, liderii doresc să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, înainte de Summitul G7.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întors sâmbătă la Kiev pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a declarat că vor discuta despre reconstrucţia Ucrainei şi progresul către aderarea ţării la Uniunea Europeană