Actual

Scad prețurile la energie! Ministrul Adrian Câciu a făcut marele anunț

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, sursa foto zf.ro
sursa foto zf.ro

Potențialul de reducere a costurilor cu energia a fost adus recent în discuție de către Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în contextul scăderii valorilor bursiere. Mulți români încă așteaptă să vadă dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat sau dacă este pur și simplu o altă promisiune deșartă.

Potrivit ministrului de Finanțe, scăderea plafoanelor la energie ar duce și la scăderea facturilor pentru populație, dar va obliga statul să suporte costuri mult mai mari.

În plus, acest lucru va duce la faptul că fondul de stat va trimite mai mulți bani către companiile de energie și gaze. În prezent, Ministerul Energiei datorează furnizorilor peste 1,33 miliarde de lei, sumă pe care ministerul trebuie să o plătească din propriile finanțe, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.

La ce valori se plafonează prețurile la energie

În funcție de consumul mediu al fiecărei familii, noile trei criterii de restricționare a consumului de energie sunt stabilite la costuri din ce în ce mai mari.  Clienții vor beneficia de un plafon de tarifare de 0,68 lei pentru un consum lunar mai mic de 250 kW, de un plafon de 0,80 lei pentru un consum lunar între 250 și 300 kW și de un plafon de 1,3 lei pentru un consum mai mare de 300 kW.

„Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.

Deci, iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.”, a spus ministrul.

La ce valoare scad facturile

„Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni, dar și pe «futures», pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, afirma Adrian Câciu. 

Ministerul Finanțelor a calculat că noile facturi de energie electrică pentru un consum mediu de 350 kW ar costa 385 de lei pe lună pentru un plafon de preț de 1,1 lei sau 455 de lei cu un plafon de preț de 1,3 lei.

Adrian Câciu afirmă că un consum mediu de 1500 kWh ar duce la o scădere a costurilor cu gazele. Potrivit Gândul, acest lucru înseamnă că pentru un plafon de preț de 0,31 bani, suma facturată ar fi de 465 de lei, iar pentru un plafon de preț de 0,25 bani, suma pe care ar trebui să o plătească un consumator este de 375 de lei.