Actual

Scandal în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Episcopul Tomisului, criticat dur de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Patrarhie
Foto: patriarhia.ro

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu îl atacă indirect pe Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie. În mesajul transmis pe pagina de socializare, Bănescu este extrem de categoric și îi contestă prelatului din Constanța calitățile de duhovnic. Potrivit mesajului, Teodosie nu s-ar exprima corect gramatical și nu este familiarizat cu „religiile Cărții”.

Contrele dintre cei doi au pornit de la mesajul transmis de episcopul Tomisului referitor la posibilitatea sărbătorii Paștelui Ortodox în aceeași zi cu cel catolic. Teodosie exclude o asemenea variantă, iar modalitate în care s-a exprimat pune la îndoiala credibilitatea Bisericii Ortodoxe.

Declarațiile purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu

„Un reprezentant oficial al Bisericii, mai ales un sinodal care se pronunță public, vorbind despre lucruri înalte, sau cel puțin importante, ar trebui:

să se exprime corect gramatical și coerent lexical; asta nu îl face mai puțin mărturisitor;

să fie un convingător și (neapărat) inteligibil teolog, bun cunoscător al doctrinei celorlalte confesiuni creștine și bine familiarizat măcar cu „religiile Cărții”, dacă celelalte i se par irelevante; toate compun istoria spirituală a omenirii pentru care s-a întrupat Dumnezeu;

să fie cultivat în sfera relațiilor inter-bisericești, deci respectuos cu alteritatea confesională; nu compătimitor”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Totodată, Bănescu a subliniat faptul că episcopul Tomisului nu are capacitățile de a transmite învățătura creștină și în rândul tinerilor.

„să fie capabil să explice mesajul creștin evanghelic în termenii actuali ai limbajului accesibil ne-teologilor și tinerilor; Biserica e și a lor;

să se simtă nestingherit printre intelectualii cu ascuțit spirit critic, înțelegându-le eventualele confuzii, iluzii sau justificate reproșuri; să știe să asculte; să știe să admire”, a adăugat Bănescu în mesajul transmis pe contul său de Facebook.

Sursa conflictului celor doi oficiali ai Bisericii

Conflictul dintre cei doi ar fi pornit în urma afirmațiilor pe care le-a făcut Teodosie privitor la posibilitatea ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit concomitent cu cel catolic. În urmă cu o săptămână Arhiepiscopul Tomisului a exclus categoric o asemenea posibilitate „Ei au lumină? Nu au lumină! Vin și strigă lumina ortodocșilor”, a declarat Înalt prea Sfinția Sa, Teodosie.

În aceste condiții Vasile Bănescu și-a continuat atacul la adresa Arhiepiscopului Tomisului despre care a mai spus că ar trebui să fie ceva mai rezervat atunci când vorbește în spațiul public despre chestiunile bisericești, mai ales că prelatul Tomisului, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, episcopul Tomisului ar ascunde ceva probleme pe care dealtfel refuză să le recunoască.

„să conștientizeze și să trateze cauzele reale ale anticlericalismului augmentat, poate, chiar de el însuși;

să se situeze în mod reflex la antipodul propagandistului religios;

să fie conectat la cultura vremii, să cunoască relieful mentalității omului de azi, nu de ieri, nu din „epoca de aur”;

să descifreze și demonteze ideologiile epocii în care trăiește;

să ascundă cât mai puține schelete în dulap, să recunoască onest elefantul strecurat în cameră și caii troieni din discursul public ideologizat;

să nu contrazică niciodată realitatea, să nu se certe cu evidența, evitând astfel ipostaza jenantă a antipaticului și recidivistului personaj Gică Contra”, a adăugat Bănescu.

Atacul nu se rezumă doar la cele menționate mai devreme, Vasile Bănescu precizează că Teodosie pune la îndoială credibilitatea Bisericii Ortodoxe.

„Sfidarea continuă și smintitoare a acestor minimale condiții de reprezentare instituțională ar trebui să pună în criză statutul oficial al respectivei și insolentei persoane care nu se decredibilizează niciodată doar pe ea însăși”, conchide purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, citat de antena3.ro.