Actual Politică

Scandalul carburantului. Kelemen: Nu trebuie să preluăm niciun model. Ciolacu: Cei de la Consiliul Concurenţei să-şi dea demisia

Scandalul carburantului. Kelemen: Nu trebuie să preluăm niciun model. Ciolacu: Cei de la Consiliul Concurenţei să-şi dea demisia

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu s-a discutat încă nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea preţului sau reducerea accizei la carburant. La rândul său, Marcel Ciolacu a sugerat că în loc să facă anchete care durează prea mult timp, poate cei de la Consiliul Concurenţei ar trebui să demisioneze.

Scandalul carburantului. Kelemen: Nu trebuie să preluăm niciun model. Ciolacu: Cei de la Consiliul Concurenţei să-şi dea demisia

„Nu trebuie să preluăm niciun model. Chestia asta nu merge, că noi preluăm un model din Ungaria, din Polonia, din Marea Britanie sau din Statele Unite. Trebuie să vezi cum funcţionează economia ta şi orice plafonare înseamnă că tu, statul, trebuie să plăteşti diferenţa la pompă la cel care comercializează. Ai de unde să plăteşti sau nu, e o altă întrebare”, a spus Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în coaliţie s-a discutat despre plafonarea preţului la carburant sau reducerea accizei.

El a adăugat că accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii.

„Dacă tu reduci accizele şi ei nu reduc preţul la pompă, atunci nu ai făcut nimic.(…) Pe intervenţia statală pe termen lung nu poţi să reduci, pentru că cei care vin şi aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piaţă, nu cumpără de la stat. Trebuie să fim foarte conştienţi că lucrurile sunt interconectate şi interdependente. Noi nu putem să plafonăm preţul decât dacă avem bani de unde să plătim diferenţa. Eu cred că dacă va exista o înţelegere pe piaţa petrolului la nivel global, va exista o scădere, dar nu vom reveni la ceea ce am avut acum 4-5 ani. (…) Există cele două variante – reducerea accizei şi plafonare a preţului – dar trebuie discutat. Noi nu am discutat acest lucru nici în Guvern, nici în coaliţie în acest moment”, a afirmat vicepremierul.

Kelemen Hunor a mai spus că acest subiect va fi pe masa coaliţiei săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare.

„Vorbim de o criză globală, nu vorbim de o criză românească sau balcanică. Dacă nu suntem în stare să explicăm oamenilor că este o criză globală, în care statul român are un segment extrem de mic şi o contribuţie şi mai mică, dar şi o capacitate de intervenţie foarte mică, înseamnă că nu suntem oameni responsabili. Asta este în acest moment situaţia”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Marcel Ciolacu: Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi lasă pe unii să poată face nişte anchete în timp real

La rândul său, liderul social democrat, Marcel Ciolacu s-a declarat şi el împotriva scăderii TVA la carburant şi a sugerat că în loc să facă anchete care durează prea mult timp, poate cei de la Consiliul Concurenţei ar trebui să demisioneze.

„Nu am fost mare adept al scăderii TVA la carburant. Aţi văzut ce s-a întâmplat în Germania, unde a scăzut TVA şi carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane şi pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei. Ce mă mir eu este altceva – 120 de dolari pe baril era şi acum un an sau doi şi aveam la pompă preţul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 120 de dolari barilul, iar preţul este peste 9 lei. Eu vreau să vă întreb şi pe dumneavoastră, şi pe cei de la Consiliul Concurenţei ce fac? Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi lasă pe unii să poată face nişte anchete în timp real şi să ajute?”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a mai anunţat că Executivul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă legată de antispeculă.