Actual Showbiz

Scandalul de la Eurovision continuă: România, acuzată că a făcut blat

Scandalul de la Eurovision continuă: România, acuzată că a făcut blat
Arhivă

Scandalul de la Eurovision este departe de a se fi terminat! Uniunea Europeană de Radio și Televiziune arată cu degetul înspre România și alte cinci țări ale căror jurizări au fost anulate și spune că și-au înțeles între ele la voturi.

Scandalul de la Eurovision continuă: România, acuzată că a făcut blat

După ce reprezentanții TVR care s-au ocupat de participarea noastră la Eurovision au spus public că votul venit din România pentru finală nu a fost luat în calcul, iar prezentatoarea Eda Marcus a fost „tăiată” înainte de a intra în direct, EBU a venit cu propria explicație, punând punct oricăror speculații.

EBU susține că Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au încălcat regulamentul în ceea ce privește votarea în cea de-a doua semifinală. Cele șase țări au format o Cooperativă și s-au plasat între ele pe primele locuri, având ca scop calificarea în finală.

Acesta este motivul pentru care le-a fost anulată jurizarea din marea finală, a comunicat EBU, afirmând că o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent.

EBU a dat publicității voturile din semifinal a doua a celor șase țări.

Voturile României:

  1. San Marino, 2. Polonia, 3. Muntenegru, 4. Azerbaijan, 5. Georgia

Voturile Azerbaijanului:

  1. Polonia, 2. Georgia, 3. România, 4. Muntenegru, 5. San Marino

Voturile Georgiei

  1. Azerbaijan, 2. Muntenegru, 3. România, 4. San Marino, 5. Polonia

Voturile Muntenegrului

  1. Georgia, 3. Azerbaijan, 4. România, 5. San Marino, 6. Polonia

Voturile Poloniei

1.San Marino, 2. Azerbaijan, 3. România, 4. Muntenegru, 7. Georgia

Voturile lui San Marino

  1. România, 2. Georgia, 3. Polonia, 4. Muntenegru, 5. Azerbaijan

Cum explică EBU acuzațiile

„Astfel, patru dintre cele şase jurii (România, San Marino, Georgia, Azerbaijan) au plasat toate celălalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6 (Muntenegru); iar ultimul dintre cele şase jurii (Polonia) a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7”, se arată în comunicat.

Patru dintre cele şase state au primit cel puţin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat, precizează EBU.

„Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”, menţionează EBU.

Ce s-a întâmplat în finala Eurovision

Imediat după finala Eurovision, câştigată de Ucraina, EBU a transmis că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs, fiind înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Sâmbătă seară, 14 mai, când a avut loc finala de la Torino, Eda Marcus (din partea TVR) ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional. Însă, în timpul transmiterii voturilor, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Ulterior, TVR a anunţat că „România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei”, acuzând că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil”.