Actual

Scandalul Eurovision și al punctelor, artiștii Zdob și Zdub îl lasă pe seama celorlalți

Scandalul Eurovision și al punctelor, artiștii Zdob și Zdub  îl lasă pe seama celorlalți
Foto si video: Facebook, YouTube

Zdob și Zdub și Frații Advahov au susținut primele declarații de presă, pe 17 mai, cu ocazia revenirii în Republica Moldova după ce au evoluat la Eurovision Song Contest 2022, desfășurat în Torino, Italia. Artiștii, ajunși la Chișinău, și-au relatat impresiile de la concurs.

Scandalul Eurovision și al punctelor, artiștii Zdob și Zdub îl lasă pe seama celorlalți

Cu referire la scandalul care s-a iscat cu privire la notele juraților, Vitalie Advahov a declarat: „Nu noi artiștii trebuie să vorbim despre asta. Despre acesta trebuie să vorbească publicul, juriul”.

„Toată Europa a cântat în limba română și s-a distrat alături de noi”, a spus Vasile Advahov. „Am muncit 4 luni pentru aceasta. A fost o muncă enormă pe care nu o vedeți, dar s-a muncit foarte mult”, a adăugat artistul.

„Eu cred că am luat cel mai bun loc”, a declarat solistul trupei Zdob și Zdub, Roman Iagupov. „Pentru mine Eurovision nu este o competiție, este un concurs de prietenie și pace”, a comunicat el.

„A fost cel mai important să prezint țara la un nivel înalt”, a mai spus Iagupov.

„Am simțit o susținere foarte mare din partea tuturor. Am primit o energie foarte bună”, a completat și  Vitalie Advahov. „Nu ne-am așteptat că această piesă să aibă așa succes”.

Rezultatele muncii lor nu au întârziat să apară, motiv pentru care artiștii, imediat după finalizarea concursului, au primit și prima invitație de a cânta în afara țării lor. „Vom avea un concert foarte interesant la Oktoberfest în München”, a declarat liderul trupei, Roman Iagupov.

Directorul TVM ia reacție și își dă cu părerea în scandalul punctelor

Atât juriul, cât și publicul din Republica Moldova au acordat, sâmbătă seara, punctaj maxim (12 puncte) Ucrainei. În același timp, dacă publicul din Republica Moldova a oferit României 10 puncte, juriul de specialiști din Republica Moldova nu a acordat reprezentantului României nici un punct.

„Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, a scris Vlad Țurcanu, directorul general al Teleradio-Moldova, pe pagina sa de Facebook.

Ca o completare la opinia exprimată public, în cadrul unei intervenții la TVR, Țurcanu a mai spus că un motiv pentru care a intervenit cu o părere, pe această temă, a fost pentru ca publicul din România să înțeleagă că atitudinea adevărată față de țara vecină fiind cea exprimată de public, și nicidecum accea expusă de cei 5 membri ai juriului.

„Niciodată nu s-a întâmplat să existe așa o discrepanță între voturile publicului și cele ale juriului și niciodată nu s-a întâmplat ca România să nu fie în top 10 din punctul de vedere al juriului. În ce ne privește, pe noi ne-a deranjat mai mult faptul că a existat o disonanță foarte mare între voturile pe care le-a acordat publicul reprezentantului României la Eurovision și juriu”, a mai spus Țurcanu.