Actual

Scandalul Eurovision, episodul Moldova. Imposibil ca România să fi obținut zero puncte

Scandalul Eurovision, episodul Moldova. Imposibil ca România să fi obținut zero puncte

Reacțiile din Republica Moldova nu au întârziat să apară în contextul scandalului Eurovision, legat de numărătoarea punctajului final.

Scandalul Eurovision, episodul Moldova. Imposibil ca România să fi obținut zero puncte

Scriitoarea Radmila Popovici, membră a juriului de la Chișinău la Eurovision 2022, a venit cu o reacție, după ce în spațiul public de la Chișinău s-a iscat un scandal intern, în legătură cu faptul că România ar fi primit zero puncte de la Moldova, în cadrul concursului internațional.

Cunoscuta scriitoare a ținut să sublinieze că România a fost în topul preferințelor ei și nu își explică, în acest caz, înregistrarea zero puncte pentru țara de peste Prut.

„Am votat cu Inima, cu Auzul, cu Văzul, dar și pentru Mesajul pieselor (NEsilită de nimeni, NEangajată și NEmituită de nimeni, cum se insinuează pe aici), pe cât de obiectiv am știut s-o fac (în acest context, al CÂNTECULUI), cu competențele pe care le am, pe cât le pot avea.

Aș fi oferit Republicii Moldova punctaj maxim (ținând cont de toate criteriile menționate mai sus: inimă, auz, văz, mesaj), dacă ar fi fost voie să votăm reprezentanții noștri.

Piesa Ucrainei mi-a plăcut mult! Piesa României, mai puțin. Totuși, nu într-atât de puțin ca să nu intre în primii 12 participanți aleși de mine. Această experiență ingrată mi-a confirmat, o dată în plus, că ura e mai contagioasă ca buna înțelegere, că războiul e mai lesne de aprins, decât de stins (inclusiv în noi) și că adevărul omenesc e absolut re-la-tiv.”, a scris acesta, pe Facebook.

Zdob şi Zdub, conferință de presă la Gara Chișinău

Formaţia Zdob şi Zdub, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision 2022, a transmis mulţumiri fanilor şi României, fiind recunoscătoare pentru locul 7 obţinut în finala de sâmbătă, care nu ar fi fost posibil fără susținerea României.

“Locul 7!!!! Locul 2 la televoting. Mulţumim!!!! Thank youuuu! Peace, Love, Folklore and Rock’n’Roll! Ukraine, Romania, felicitări!!! Europa, felicitări! Drag public, MULŢUMIM!”, au scris ei pe rețeaua de socializare.

Întrebați de fani despre scandalul cu numărătoarea voturilor, artiștii moldoveni au spus  că  ”a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutati în internet declaraţia EBU. Voturile din 6 ţări au fost anulate”.

Într-un anunț de ultimă oră, ”Zdobii și Zdubii”, cum sunt ei alintați, spun că au ajuns acasă și pregătesc pentru marți, 17 mai, o conferință de presă, ca să povestească cum a fost Eurovisionul 2022, pentru Moldova. Și unde putea avea loc evenimentul dacă nu la Gara Feroviară, locul unde s-a născut și cântecul ale cărui versuri fac referire la traseul Chișinău-București! Trenul a rămas,  dar  numele, ”Prietenia”, despre care știau toți călătorii, a plecat, semn că ”pe cineva a încurcat”, ca să folosim o expresie pur moldovenească.

Cum a arătat juriul României și ce note au acordat țărilor participante

„Ca urmare a controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, fără ca Edei Marcus, spokes person desemnată de TVR, să-i fie permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României, de către EBU, vă comunicăm (anexat) lista membrilor juriului național și punctajul acordat de aceștia.

Componența juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.

Punctajul acordat de juriul României concurenților din finala Eurovision 2022:

Moldova-12 puncte

Grecia-10 puncte

Polonia-8 puncte

Olanda-7 puncte

Azerbaidjan-6 puncte

Australia-5 puncte

Italia-4 puncte

Spania-3 puncte

Finlanda-2 puncte

Lituania-1 punct

Reiterăm faptul că TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

Televiziunea Română mulțumește public celor care au fost alături de România și au susținut reprezentantul nostru, wrs, în concurs, din sală sau din fața micilor ecrane.

se arată într-un comunicat al Serviciului Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol.

Vot

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: Facebook