Actual

Scenarii teribile pentru economia României. Ce ne așteaptă în 2025

Economia României, sursa foto Ziare și Reviste
sursa foto Ziare și Reviste

Economia României este momentan într-un ritm ascendent. Studiile au arătat că există perspective bune pe termen scurt și mediu. Dar, potrivit spuselor unor specialiști, vom avea parte de mari probleme. Aceștia au explicat că după alegerile de anul viitor, ne vom confrunta cu începutul unei apocalipse economice.

Au fost puse pe masă scenarii îngrijorătoare cu privire la economia României pe termen lung. Specialiștii au anunțat că vom ajunge într-un colaps. Mai ales în 2030, când UE va acorda țării noastre mai puține fonduri.

Scenarii teribile pentru economia României

Aceste situații tragice în care poate ajunge economia țării au fost prezentate de specialiști. Aceștia spun că vom ajunge la o apocalipsă economică. În principal, din cauza politicilor greșite ale oficialilor, care nu profită de fondurile europene. Situația va fi catastrofală din 2030, când UE va aloca mai puține fonduri pentru țara noastră.

Bogdan Glăvan, profesor universitar și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american, vine cu o previziune pesimistă. Acesta explică că lipsa unor reforme serioase și nefolosirea fondurilor europene ne va duce la sapă de lemne.

Consolidarea bugetară

Expertul a explicat că riscăm să ne confruntăm cu mari riscuri în 2025. În contextul în care statul nu a realizat o consolidare bugetară la momentul potrivit.

„România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil.” a explicat Bogdan Glăvan

Măsuri insuficiente

Profesorul susține că măsurile luate până acum de autorități nu sunt suficiente. Cu toate acestea, cel mai mare rău se va întâmpla în următorii zece ani. Asta dacă Guvernele succesive vor continua să comită aceleași erori. Ceea ce, potrivit economistului, fiecare dintre ele a făcut din 1990 încoace.

„Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că în 2030 noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă. La vremea respectivă, adio ăștia 75 de miliarde bani europeni. Că ei sunt până în 2026-2027.” a avertizat economistul Glăvan.

Presiune pe bugetul României

Economistul a explicat că România nu mai primi fonduri din partea UE. Fiind mai prioritare alte națiuni, precum Ucraina. În plus, începând cu 2030, vor apărea noi presiuni la nivelul bugetului de stat.

„Banii se vor duce către Ucraina mai degrabă decât către România. Și tot în 2030, pe de altă parte, încep să iasă la pensie cei generația de «decreței». Deci, cheltuielile cu pensiile vor crește. În această perioadă, 2030-2035, va fi o foarte mare presiune pe bugetul României, pe finanțele publice, o presiune nemaiîntâlnită. Marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot va veni în anii 2030-2035.” a explicat Bogdan Glăvan, conform Adevărul .