Actual

Schimbări importante în domeniul asistenței sociale! Legea a trecut de Camera Deputaților

simona bucura-oprescu
sursa foto: arhiva companiei

Schimbări importante în domeniul asistenței sociale. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că niciun serviciu social nu va mai putea funcționa fără supravegherea directă a inspectorilor sociali. Prestarea acestor servicii fără licență va fi sancționată penal.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale. Parcursul legislativ al proiectului a început pe 7 septembrie 2023.

În acest context, Bucura-Oprescu a subliniat că documentul aduce reglementări clare, ferme și curajoase. Proiectul stabilește limitele în care se desfășoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în beneficiul comunităților. De asemenea, legea consolidează asistența socială la nivelul comunităților mai mici.

„Se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul „finanţarea urmează beneficiarul”. Banul public este cheltuit transparent, cu un traseu mai uşor de urmărit. Se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale.

Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei. Niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. Va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare. Pentru prima dată se introduc sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă. Amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei”, a scris Bucura-Oprescu pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.