Social

Scumpiri uriașe! Cât am ajuns să dăm pe coșul de cumpărături

Coș de cumpărături,
sursa foto Antena 3CNN

Prețurile la alimente cresc constant, iar zahărul se află în fruntea listei, cu o creștere de 58,35 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă, nu acesta nu  este singurul produs alimentar care s-a scumpit semnificativ, potrivit statisticilor Institutului Național de Statistică. (INS).

Untul vine pe locul al doilea în ceea ce privește prețul pentru cea mai recentă perioadă de timp. Produsele fabricate din lapte au înregistrat o creștere de 35,36 puncte procentuale.

Ce produse s-au scumpit?

Atât cartofii, cât și ouăle au înregistrat creșteri de prețuri de 34,15 și 30,71%, respectiv.  Comparativ cu anul 2022, prețul laptelui a crescut cu 27,97%. Un aliment de bază, cum ar fi  pâinea a cunoscut o creștere substanțială, prețul său a crescut cu 17,97%.

Costul fructelor a crescut cu 3,69% în aprilie anul trecut, iar costul cartofilor cu 2,24%. Petrolul a înregistrat cea mai mare scădere, respectiv cu 2,42%, în timp ce electricitatea a fost mai ieftină, dar doar cu 2,04%.

Chiar și produsele cosmetice și de înfrumusețare au crescut în preț în ultimii ani. Prețurile au crescut cu 14,97 puncte procentuale pentru acestea. Oamenii au simțit efectele creșterii cu 23,81% a energiei termice, totuși prețurile la benzină au scăzut cu 3,92%, iar prețul medicamentelor cu 2,95%.

Cea mai mare creștere în sectorul serviciilor a fost în cazul biletelor de avion, care a crescut cu 48,91% față de anul precedent. Serviciile de apă, igienă și salubritate au înregistrat o creștere de 22,17% în aceeași perioadă de timp. Chiar și transportul CFR nu mai oferă prețul său anterior, întrucât a  existat o creștere de 21,18%. Cele mai notabile creșteri ale prețurilor pentru fiecare lună între aprilie 2022 și martie 2023 sunt pentru transportul aerian (23,15%) și energia termică (9.06%).

De ce au crescut prețurile?

Potrivit Cancan, rețelele de aprovizionare au fost puse la încercare de pandemia COVID-19, care a determinat prețurile să înceapă să crească la mijlocul anului 2020.

Fermierii au oprit producția de lapte și au lăsat fructele și legumele să se strice, deoarece nu existau vehicule disponibile pentru a le transporta în magazine, unde prețurile au crescut brusc pe măsură ce oamenii au construit rezerve de alimente. Lipsa muncii migranților cauzată de blocajele care au îngreunat călătoriile au avut un efect asupra culturilor din întreaga lume.

De atunci, marile civilizații au provocat probleme în multe locuri diferite ale lumii. Brazilia, cel mai mare exportator de soia din lume, a suferit o secetă catastrofală în 2021. Recolta de grâu din China în acest an a fost una dintre cele mai proaste. Preocupările legate de securitatea alimentară, exacerbată de epidemie, au determinat unele națiuni să stocheze alimente esențiale pentru a preveni deficitele viitoare, restrângând aprovizionarea pe piața mondială.