Actual

Vin pachetele de alimente de la U.E! Atenție, o singură greșeală te poate costa sancțiuni grave!

Pachete de alimente. Sursa foto Bzi.ro
Sursa foto Bzi.ro

Începând de miercuri, 19 aprilie, persoanele care beneficiază de venitul minim garantat și de alocația pentru întreținerea familiei vor începe să primească pachete alimentare din partea UE. Cei care sunt eligibili pentru acest ajutor vor primi 25 kg de alimente.

Douăzeci și cinci de kilograme de alimente trebuie să fie incluse în pachetele de ajutoare alimentare pentru cetățenii care beneficiază de un venit minim garantat, pentru cei care primesc o alocație de întreținere familială și pentru cei care se află în situații critice, cum ar fi victimele dezastrelor, persoanele dependente sau în alte situații vulnerabile identificate prin anchete sociale.

Șase niveluri de asistență pentru alimente și mese calde sunt oferite în acest an pentru aproape 2,4 milioane de persoane care se află în situații vulnerabile.

Ce conțin pachetele de alimente?

Pachetele oferite de Guvern persoanelor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate conțin 25 de kilograme de alimente de bază, mai precis:

-4kg de pungi de mălai de 1kg;

-2 pungi de paste făinoase de 400 de grame;

-4 sticle de ulei la 1l;

-2 pungi de zahăr de 1kg;

-4 pungi de orez de 1kg

-5 cutii a 300 de grame de carne de vită la conservă;

-3 cutii a 300 de grame de carne de porc la conservă;

-5 cutii a 200 grame de conserve de pate de ficat de porc;

-2 borcane a 720 de ml de compot de fructe;

-1 borcan de 360 de grame de gem de fructe;

-1 borcan de 360 de grame de gem  de fructe diabetic;

Persoanele cu dizabilități vor primi pachetele care mai sunt disponibile la încheierea acestei tranșe, pe baza principiului „primul venit, primul servit” și în funcție de stocurile disponibile. Persoanele care vor să primească aceste pachete de alimente trebuie să aducă la la centrele de distribuție documentele de identificare și documentele membrilor familiei .

Pachetele de alimente nu pot fi vândute

Ministrul pentru investiții și proiecte europene, Marcel Boloș, a declarat că există sancțiuni severe pentru cei care vând pachete alimentare de 25 de kilograme.

Vânzarea pachetelor alimentare de 25 de kilograme atrage riscul de a fi scoși de pe lista beneficiarilor, iar cei care încalcă legea trebuie să anunțe incidentul la poliția locală sau la Ministerul Investițiilor și Programelor Europene.

„Dacă sunt astfel de situații (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuși noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic și totuși aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliție locală pentru că ordonanța prevede sancțiuni dure pentru astfel de situații, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor. Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, potrivit Antena3.