Social

Se anunță vremuri și mai tulburi. 2023 vine cu mari scumpiri. Iată ce ne așteaptă

Se anunță vremuri și mai tulburi. 2023 vine cu mari scumpiri. Iată ce ne așteaptă

Surprize neplăcute pentru români. De parcă nu ne-au ajuns scumpirile din acest an, în 2023 vom avea parte de altele, așa că trebuie să strângem cureaua și mai mult.

În baza Proiectului pentru modificarea Codului Fiscal, care a trecut de Parlament, în 2023 se vor scumpi alte produse și servicii. O masă la restaurant va deveni un vis frumos, cazările la hoteluri vor exploda, la fel ca și prețul pentru locuințe. Mult mai scumpe vor fi și băuturile cu zahăr.

TVA-ul la serviciile hoteliere se va majora chiar de la 1 ianuarie

În prima zi a anului va fi majorat TVA-ul la serviciile hoteliere, care va crește de la 5% la 9%. Și tot de la 1 ianuarie, va crește la fel și TVA-ul pentru pâinea de la restaurant. Pe de altă parte, vor crește și taxele pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

Ce se întâmplă cu cei care vând sau cumpără locuințe

Un șoc va fi și pentru unii proprietari de imobile. Dacă veți avea o singură locuință cota de TVA va fi de 5%, în condițiile în care prețul acesteia nu trebuie să depășească 120.000 de euro fără TVA.

În cazul a două sau mai multe locuințe, sau pentru o casă care depășește 120.000 de euro, TVA-ul va fi d2 19%. Dar problemele nu s-au terminat aici, întrucât Guvernul vrea să majoreze impozitele locale  cu 50%. Această măsură se va aplica însă din anul 2025.

„Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani”

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a spus economistul Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.