Actual

Se cere excluderea din magistratură a procurorului general Gabriela Scutea

Se cere excluderea din magistratură a procurorului general Gabriela Scutea
evz.ro

Președintele de onoare al Asociației Magistraților din România, judecătoarea Viorica Costiniu (retrasă din activitate), cere excluderea din magistratură a Gabrielei Scutea, procurorul general al PÎCCJ.

Această solicitare vine ca urmare a apariției în presă a unei note asumate de Scutea și trimisă procurorilor din subordine prin care acestora li se cerea să nu aplice decizia CCR cu privire la întreruperea prescripției răspunderii penale.

Ce afirmații a făcut Viorica Costiniu

În acest sens, potrivit unui comentariu transmis redacției stiripesurse.ro, Viorica Costiniu, a afirmat următoarele:

„Singura sanctiune ferma, corecta, obiectiva este EXCLUDEREA DIN MAGISTRATURA a dnei Gabriela Scutea care prin Circulara rusinoasa aduce un afront catastrofal procurorilor Romaniei cata vreme ei sunt independenti in cauzele pe care le instrumenteaza si doar administrativ supusi unei ierarhi instituite prin lege.

CSM are obligatia, din oficiu, sa sesizeze Inspectia judiciara de indata si ea la randul ei, dat fiind actul injurios, defaimator la adresa procurorilor la nivel national sa procedeze la cercetarea procurorului general nedemocratic, care instiga la nerespectarea Constitutiei, a legilor tarii careia i-a jurat credinta si loialitate la numirea in functia de procuror.

Demnitatea functiei de procuror si cea de procuror general au fost pangarite samavolnic de Dna Gabriela Scutea prin actiunile sale iresponsabile care nu au nicio legatura cu justitia europeana, cu familia statelor democratice unde guverneaza o lege fundamentala si nu Circulare care sfideaza principii de drept pe care ar fi trebuit sa le invete, daca n-a chiulit, inca din anul I de facultate”.

CONTEXT

Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, își asumă un document „redactat colectiv” prin care procurorii din subordine sunt instigați la o interpretare halucinantă a deciziei Curții Constituționale pe tema întreruperii prescripției răspunderii penale.

„Nota privind criterii unitare de aplicare a Deciziei CCR nr. 358/2022 și a OUG nr. 71/2022” în care Scutea cere nesocotirea deciziei CCR, a fost publicată de avocatul Toni Neacșu.