International

Se confirmă: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană

Se confirmă: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană

Până acum se vorbea, mai pe la colțuri, despre faptul că Rusia caută noi piețe de unde să cumpere arme mai moderne și sofisticate. Și iată că s-a găsit și vânzătorul care este nimeni altul decât controversata Coreea de Nord. După ce au urmărit situația din teritorii, serviciile de informații americane sunt cele care aduc astăzi și confirmarea.

Se confirmă: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană, potrivit serviciilor de informații americane

Rusia cumpără milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord, potrivit unor informații americane recent declasificate, semn că sancțiunile globale au restricționat grav lanțurile sale de aprovizionare și au forțat Moscova să apeleze la statele paria pentru livrări militare.

Dezvăluirea vine la câteva zile după ce Rusia a primit primele livrări de drone fabricate în Iran, despre care unii oficiali americani au spus că au avut probleme mecanice.

Oficiali guvernamentali americani au declarat în aceste zile că decizia Rusiei de a se îndrepta către Iran, iar acum către Coreea de Nord, este semn că sancțiunile și controalele la export impuse de Statele Unite și Europa afectează capacitatea Moscovei de a obține provizii pentru armata sa.

Statele Unite au oferit puține detalii din informațiile declasificate despre armamentul exact, momentul sau mărimea transportului și nu există încă nicio modalitate de a verifica în mod independent vânzarea, relatează media americană.

Un oficial american a declarat că, dincolo de rachetele cu rază scurtă de acțiune și obuzele de artilerie, se așteaptă ca Rusia să încerce să achiziționeze echipamente nord-coreene suplimentare, în viitor.

Kremlinul ar trebui să fie alarmat de faptul că trebuie să cumpere absolut orice de la Coreea de Nord„, a declarat Mason Clark, care conduce echipa pentru Rusia de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Rachete rusești trase în timpul exercițiilor din această lună. Lipsa artileriei ar putea fi un semn al restricționării liniilor de aprovizionare pentru armata rusă. Yuri Kochetkov/EPA, via Shutterstock

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Casa Albă a început să declasifice rapoartele serviciilor de informații despre planurile militare ale Moscovei – apoi a dezvăluit acest material, mai întâi aliaților, în privat, și apoi publicului, se arată într-un amplu material analiză din ediția de luni a New York Times.

După o aparentă acalmie în ceea ce privește dezvăluirile, menționează acceași sursă, guvernul american a început din nou să declasifice informații pentru a evidenția dificultățile armatei ruse, inclusiv informațiile recente despre achiziționarea de drone iraniene și despre problemele armatei ruse în ceea ce privește inclusiv recrutarea de noi soldați.