Social

S-a dat startul pentru distribuirea voucherelor sociale pentru alimente. Cine sunt beneficiarii?

S-a dat startul pentru distribuirea voucherelor sociale pentru alimente. Cine sunt beneficiarii?
mesageruldesibiu.ro

Azi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat că începând cu data de 01.06.2022, vor fi emise și distribuite peste 2,5 milioane de vouchere sociale sau tichete pentru alimente.

Tichetele de alimente vor avea o valoare nominală de 250 de lei și vor fi oferite persoanelor cu risc de sărăcie, în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România„.

Ce a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Într-un comunicat de presă ministrul Marcel Boloș a declarat:

  • „Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei. O premieră, de asemenea, o reprezintă sursa multiplă de finanțare, atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)”.
  • „Inițiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administrația centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare și sincronizare a mai multor ministere, companii naționale și private”, explică ministrul Marcel Boloș anvergura demersului prin care, în două săptămâni de la demarare, peste 2,5 milioane de români vor putea cumpăra alimente în această perioadă dificilă.
  • „Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și evident producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și ANAF, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernului.  Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanțare din surse multiple și alte inovații în finanțarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin”.

Care sunt categoriile de persoane care vor primi aceste vouchere sociale?

Persoanele care vor beneficia de vouchere sociale pentru alimente, în număr de peste 2,5 milioane, fac parte din următoarele categorii:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Care este procedura de distribuire a voucherelor

Distribuirea voucherelor sociale pentru alimente se va face conform unui program, respectiv acestea vor fi distribuite în 4 tranșe, o dată la 2 luni, potrivit antena3.ro

Procedura de distribuire prevede 3 etape:

  1. Emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului)
  2. Distribuirea prin intermediul CN Poșta Română
  3. Încărcarea valorică a cardurilor

Reprezentanții MIPE au în vedere ca la jumătatea lunii iulie 2022, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe astfel  încât beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

Care este periodicitatea de actualizare a listelor cu beneficiarii voucherelor sociale pentru alimente

Înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiarii vor fi actualizate, lunar, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.

Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

Responsabilă de verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a) -d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Nu toti românii, beneficiari ai voucherelor sociale pentru alimente, le vor primi de la 1 iunie 2022

Ordonanța care prevede acordarea voucherelor pentru românii cu venituri mici a fost adoptată de către Guvernul României, însă nu toţi românii beneficiari vor primi cardurile (care sunt distribuite prin Poșta Română) până la data de 1 iunie 2022.

Astfel, Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a precizat:

  • „Sunt patru tranşe avute în vedere: distribuţia va avea loc prin poştă, cardurile sociale sunt emise de unităţile autorizate, se comunică aceste carduri şi apoi prin poştaş ajung la beneficiarul final, deci omul nu trebuie să facă nimic.Valabilitatea acestor tichete e de un an de zile”
  • „Distribuirea va începe cu data de 1 iunie 2022. Trebuie să avem în vedere că sunt trei milioane de carduri. (…) Prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fără acest drept. Dacă m-ați pune să promit, nu aș putea să îmi iau acest angajament”.