Social

Se dau 15.000 de lei! Vezi care sunt condițiile și dacă poți lua și tu bani

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a declarat, joi, la Ploiești, că planul PSD de creștere a natalității este complet și așteaptă aprobarea celorlalte ministere de resort.

Gabriela Firea a vorbit despre măsurile propuse de ministerul pe care îl conduce, care au ca scop sprijinul familiilor, tinerilor, părinților și copiilor.

Sprijin pentru familii

„Pentru că văd şi doamne în sală şi mă bucur că sunt destule faţă de alte locuri unde doamnele nu prea au loc printre domni şi vă apreciez şi vă felicit, domnule preşedinte, că lăsaţi loc şi doamnelor atât în prezidiu, cât şi în sală, vreau  să vă spun faptul că pachetul nostru pentru creşterea natalităţii este gata. A plecat către ministerele de linie pentru avizare. Ne dorim să sprijinim familiile pentru a avea curajul de a-și întemeia o familie. Familia e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi, de a avea copii, de a simţi că statul sprijină natalitatea, nu doar prin sprijinirea cuplurilor care suferă de infertilitate, ci şi prin sprijinirea femeilor însărcinate, a familiilor care întâmpină dificultăţi în a-şi duce copiii la creşă sau grădiniţă”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a precizat că peste 15.000 de familii nu și-au putut înscrie anul trecut copiii la grădiniță din cauza lipsei de locuri, conform unui prim studiu furnizat de Ministerul Educației.

„Chiar citeam ieri o statistică de la Ministerul Educaţiei şi doar aşa la o primă privire şi analiză sunt aproape 15.000 de familii cărora li s-a refuzat din lipsă de locuri să îşi înscrie copiii anul trecut la grădiniţă, ceea ce e un număr foarte mare pentru o ţară care sprijină familia, sprijină copiii, tinerii. De aceea prin acest pachet de stimulare a natalităţii, vom asigura şi o sumă importantă de bani tocmai pentru ca aceste familii să poată merge măcar în sistemul privat, să acopere o parte din sumă, dacă sistemul de stat nu mai găseşte locuri”, a mai spus plicat Firea.

Se acordă 15.000 de lei

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a precizat că din cele 12.400 de cereri primite pentru Programul de Creștere a Natalității, puțin peste 6.200 au fost pentru ajutorul de 15.000 de lei, astfel că se primesc în continuare cereri. Până în prezent, peste 2.700 de cereri au fost considerate eligibile.

„Am propus, de asemenea, ca aplicarea cotei reduse de TVA şi pentru livrarea de scaune auto pentru copii. Vom urmări, după ce va intra în vigoare acest proiect, ca marile magazine să nu ridice artificial preţul produselor menţionate, aşa cum s-a întâmplat de multe ori până acum, astfel încât această reducere de TVA să fie de un real ajutor familiilor cu copii. Programul social de interes naţional de prevenire a afecţiunilor care pot apărea în timpul sarcinii „MATERNA”.

Vouchere Materna sunt gândite pentru a veni în sprijinul viitoarelor mame, după săptămâna a zecea de sarcină, este în valoare de 2.500 de lei şi poate fi folosit pentru consultaţiile şi analizele necesare în timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate. Programul social de interes naţional de prevenţie „Un copil, un zâmbet”. Am primit mesaje de la mame care ne roagă să găsim o soluţie pentru acoperirea preţului tratamentelor stomatologice ale copiilor. Venim cu un ajutor în valoare de 1500 de lei, pentru copiii între 10 şi 17 ani cu probleme dentare, care au indicaţie de la medicul stomatolog. Programul social de interes naţional de asigurare a cheltuielilor pentru educaţia timpurie „EDUCAŢIE PENTRU TOŢI” Pentru familiile cu venituri de maximum 8.000 de lei pe lună, venim cu un ajutor de 1.500 de lei pe lună, pentru achitarea serviciilor cu educaţia copiilor, grădiniţe, creşe, after-school. Vrem să ajutăm cât mai multe familii tinere”, a mai declarat Firea.

Gabriela Firea citează mai multe măsuri legislative pentru creșterea natalității într-o postare pe pagina sa de socializare, dar omite să menționeze de unde ar urma să vină banii pentru aceste inițiative, potrivit RomâniaTV.