Actual

Se dau 20.000 de lei de persoană gratuiți pentru renovarea locuințelor. Care este programul ce va aduce sume colosale românilor

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat faptul că pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 va fi disponibilă o aplicație ce va funcționa la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Acesta este programul ce ar putea permite românilor să beneficieze de 20.000 de lei gratuiți din partea statului pentru montarea unor panouri solare pe acoperișurile locuințelor.

Totuși, acesta nu a oferit detalii despre numărul celor care ar beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 sau despre condițiile de eligibilitate.

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon”, a spus Tanczos Barna.

Ce vizează programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

De asemenea, el a spus că aceste programe „vizează creșterea eficienței energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon”.

Bugetul de peste două miliarde de lei a fost aprobat de Guvern.

„Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a declarant Barna la sfârșitul ședinței de Guvern.

80.000 de case vor beneficia de acest program 

Acești bani sunt alocați în mod direct sprijinirii persoanelor fizice.

„Aşa cum am spus, bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative”, a declarant Tanczos Barna.

Această sumă ar fi suficientă pentru ca 80.000 de case să beneficieze de panouri fotovoltaice, conform romaniatv.net.

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare. Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape”, a declarat acesta.

„Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a continuat oficialul.