International

Se dorește stabilirea unui preț mondial al carbonului. La ce ar ajuta asta?

Se dorește stabilirea unui preț mondial al carbonului. La ce ar ajuta asta?
sursa foto arhiva personala

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a anunțat că va constitui un grup de experți pentru elaborarea unei metodologii destinate stabilirii unui preț global al carbonului.

Scopul acestui demers este de a asigura că sistemele de impozitare a importurilor bazate pe emisiile de carbon nu afectează în mod inechitabil țările aflate în curs de dezvoltare.

Se dorește stabilirea unui preț mondial al carbonului

Anunțul a fost făcut de către directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, conform raportului Reuters. Importanța unui preț global al carbonului rezidă în facilitarea capacității țărilor în dezvoltare de a rămâne competitive, mai ales în contextul introducerii taxelor de import legate de emisiile de CO2 pentru anumite categorii de produse în Europa. Okonjo-Iweala a subliniat că unii membri ai OMC percep aceste taxe drept măsuri protecționiste, în timp ce altele nu dispun de cadrul necesar pentru a stabili prețurile carbonului în ceea ce privește exporturile lor, potrivit Agerpres.

„Ceea ce încercăm de fapt să facem este să spunem: putem dezvolta o metodologie pentru preţul global al carbonului pe care toată lumea să îl accepte”, a declarat şeful OMC la summitul FT Africa care se desfăşoară la Londra.