Actual

Se introduce stagiul militar obligatoriu? Declarațiile lui Nicolae Ciucă

militar voluntar stagiul militar obligatoriu
sursa foto: arhiva companiei

Nicolae Ciucă  a declarat  că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este o provocare dificilă de realizat. Asta având în vedere existența unei armate deja profesioniste în țară.

Nicolae Ciucă a subliniat că punerea în practică a acestui demers ar fi complicată din punct de vedere tehnic și logistic. Asta deoarece armata actuală are toate structurile și procedurile stabilite pentru a funcționa ca o forță profesionistă.

Fostul ministru al apărării a argumentat că o alternativă viabilă ar fi adoptarea unui serviciu militar voluntar. El a menționat că această idee rămâne fezabilă în lipsa unei decizii politice clare pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Conform proiectului de lege al  MApN, stagiul militar ar fi opțional și deschis atât bărbaților, cât și femeilor. Singura condiție este ca aceștia să aibă vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat anterior în februarie că reintroducerea serviciului militar obligatoriu este exclusă. În cadrul unei campanii de recrutare desfășurate între 14 februarie și 1 martie, aproximativ 6.300 de candidați au aplicat pentru a se alătura forțelor armate,  conform  Ziare.com.