Info Actual

Info Actual > Politică > Se măresc pensiile!? Ministrul muncii a făcut anunțul: ”Suntem în etapa de pregătire”
Politică

Se măresc pensiile!? Ministrul muncii a făcut anunțul: ”Suntem în etapa de pregătire”

Se măresc pensiile!? Ministrul muncii a făcut anunțul: ”Suntem în etapa de pregătire”

Raluca Turcan, noul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale a afirmat, marți, că pensiile vor crește în acest an cel puțin cu rata inflației.

Raluca Turcan a precizat că în acest moment guvernul se află în etapa de pregătire a bugetului pentru anul 2021.

”În 2021, am discutat cu primul ministru, şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul muncii a precizat că majorarea cu 40 % a pensiilor așa cum prevede Legea 127 nu poate fi suportată în acest moment de buget.

“De la 11 iunie cu 90 de zile în plus ar fi însemnat 11 octombrie 2019, adică în timp ce PSD-ul era la guvernare, prim ministru era doamna Dăncilă, nici măcar nu-şi imaginau că Guvernul va fi demis. Asta înseamnă că inclusiv în logica PSD-ului – cei care îi întărâtă în momentul de faţă pe pensionari, şi dacă vă uitaţi, pe toate ecranele spun cum ei vor binele pensionarilor şi alţii vor răul pensionarilor – niciodată nu au conceput că această majorare poate fi suportată, mai ales că impactul este de 138 de miliarde de lei dacă ar fi să facem această majorare cu 40%”, a menţionat Raluca Turcan.

Guvernul doreşte creşterea contributivităţii la Pilonul 2

Ministrul muncii a subliniat că ţine la ideea de echitate şi că şi-a propus elaborarea unei noi legi a pensiilor care să ţină cont de acest principiu şi de cel al contributivităţii.

În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, ministrul Muncii a spus că, în loc să se discute despre creşterea vârstei de pensionare, doreşte să deschidă „discuţii ample” despre dezvoltarea sistemului de pensii alternative, ea precizând că Guvernul doreşte creşterea contributivităţii la Pilonul 2.

Va fi adoptată o Hotărâre privind indexarea cu 3,1% a valorii salariului minim, respectiv 70 de lei brut, miercuri, în ședința de Guvern, după cum a mai declarat Raluca Turcan, potrivit News.