Info Actual

Info Actual > Politică > Se redeschid școlile pe 8 februarie? Alexandru Rafila la cuțite cu epidemiologul Andreea Moldovan
Politică

Se redeschid școlile pe 8 februarie? Alexandru Rafila la cuțite cu epidemiologul Andreea Moldovan

Se redeschid școlile pe 8 februarie? Alexandru Rafila la cuțite cu epidemiologul Andreea Moldovan

Redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie a generat dispute aprige între unii politicieni și medici, fiecare susținându-și punctual de vedere.

În urmă cu două zile, medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății a afirmat că este rezervată în redeschiderea școlilor pe data anunțată de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, din cauza răspândirii noii tulpini a coronavirusului care a pătruns în țara noastră.

Alexandru Rafila vrea redeschiderea școlilor

La rândul său, deputatul PSD, Alexandru Rafila a reacționat și susține că redeschiderea școlilor poate avea loc pe 8 februarie.

„Eu sprijin demersul ministrului Cîmpeanu de a deschide școlile pe 8 februarie. (…) Este absolut fezabil. Școlile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nicio justificare a închiderii școlilor, dacă ne referim măcar la școlile primare. România a devenit unicat în UE, cu o incidență relativ redusă față de alte țări, a ținut școlile închise un an de zile.

Lucrul ăsta nu mai poate să continue. Nu atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât mai ales din punctul de vedere al afectării grave a modului în care se dezvoltă copiii, în lipsa școlii, a socializării cu alți copii, cu profesorii lor.

E un lucru care este foarte clar menționat de Organizația Mondialîă a Sănătății: Pericolul este mai mare să avem o generație afectată de închiderea școlilor decât de această pandemie.

Sigur, dacă discutăm despre elevii de liceu, despre studenți, este altceva, ei sunt deja adulți, percep altfel, se pot adapta mult mai bine.

Dacă discutăm despre copiii din școala primară, chiar de gimnaziu, atunci este cu totul și cu totul altceva. Și lucrurile acestea trebuie luate foarte serios în considerare”, a declarat Alexandru Rafila,reprezentatn al OMS în România, marți.

Epidemiologul Andreea Moldovan este sceptică

„Personal am un dubiu vizavi de data de 8 februarie. Decizia se va lua în funcție de evoluția epidemiologică din următoarele două săptămâni, dar trendul e ușor crescător. Rămâne de văzut ce va fi. Peste o săptămână vom ști impactul Crăciunului și Anului Nou la noi în țară”, a spus Andreea Moldovan.

Medicul Rafila îi dă replica colegei sale de breaslă și susține că situația trebuie lămurită.

„Mi se pare hazardată afirmația unui reprezentant de la Ministerul Sănătății, care spunea că nu se vor deschide școlile, mai ales că numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 ieri, cu 7.000 de teste.

Trebuie să ne lămurim: ori avem o situație epidemiologică gravă, pe care nu o cunoaștem și lucrul ăsta trebuie asumat ori avem o situație epidemiologică total sub control, după numărul de teste efectuate și numărul de teste pozitive și atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor”, a mai declarat Rafila.

Medicul de boli infecțioase Andreea Moldovan, a mai spus că, în opinia sa, școlile nu s-ar putea deschide pe 8 februarie, odată cu semestrul al doilea.

„Ar fi greșit să spun că eu cred că se vor deschide sau nu. Eu, personal, cred că nu vom putea să le deschidem la acea dată. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide în 8 februarie”, a mai adăugat Moldovan, potrivit realitatea.net