Politică

Se rupe lanțul de iubire în coaliția de guvernare? Deputatul Alexandru Muraru îl atacă la CNCD pe Emanuel Ungureanu

Se rupe lanțul de iubire în coaliția de guvernare? Deputatul Alexandru Muraru îl atacă la CNCD pe Emanuel Ungureanu

După ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a făcut afirmații foarte dure la adresa lui Klaus Iohannis, liberalii au reacționat, la rândul lor, sărind în apărarea președintelui.

Ca atare, deputatul PNL Alexandru Muraru a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu „afirmațiile cu tentă xenofobă si calomnioasă ale deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa președintelui Iohannis”.

Duminică, deputatul liberal a postat pe pagina sa de socializare, un mesaj adresat co-președinților alianței USR-PLUS, Dan Barna și lui Dacian Cioloș prin care solicită să se disocieze de afirmațiile deputatului Ungureanu.

Acuzațiile lui Alexandru Muraru la adresa lui Emanuel Ungureanu

Deputatul Alexandru Muraru spune că declarația „xenofobă a domnului deputat Emanuel Ungureanu denotă o crasă lipsă de cultură politică și educație. Acea trimitere în limba germană (”Rușinos!Schamlos”) la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, într-un atac pretins politic, este de natură să intimideze și să stigmatizeze social pe criterii etnice” și că „într-o țară în care discursul etnicist și discriminatoriu, bazat pe ideologii șovine și xenofobe, a lăsat traume atât de adânci în societatea românească, o astfel de declarație trebuie repudiată cu fermitate”.

„Totodată, am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că acest comportament public intră sub incidența art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că ”vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”, spune Alexandru Muraru.

Afirmațiile deputatului liberal

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a scris pe Facebook că președintele Iohannis, care a numit-o pe Elena Giorgiana Hosu în fruntea DIICOT, este responsabil direct de „trântirea” dosarului 10 august, și a afirmat: „Pervers, în stil pesedist, domnul Iohannis îl roagă pe actualul ministru al Justiției să lămurească povestea”.

„Rușinos! Schamlos (în limba germană). Președintele Iohannis care a numit-o pe Elena Giorgiana Hosu în fruntea DIICOT este responsabil direct din punct de vedere moral și politic de dosarului 10 august. Pervers, în stil pesedist, domnul Iohannis îl roagă pe actualul ministru al Justiției să lămurească povestea clasării dosarului 10 august”, a scris Emanuel Ungureanu.

El adaugă că președintele Klaus Iohannis „mai bine mergea la ski zilele acestea”.

De unde a început scandalul

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. „Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, anunță Klaus Iohannis, potrivit cotidianul.ro