Actual Diverse

Se schimbă fața Bucureștiului. Proiectul noului „Centru Vechi” al Capitalei se află în dezbatere publică

Se schimbă fața Bucureștiului. Proiectul noului „Centru Vechi” al Capitalei se află în dezbatere publică
impact.ro

Capitala României ar putea avea un nou „centru vechi”. Edilii încearcă să schimbe fața Bucureștiului prin ceva construcții, dacă cu schimbarea conductelor de apă este greu.

La ce se referă noul proiect

Printr-un nou proiect, mai multe străzi aflate în vecinătatea actualului centru istoric ar urma să devină pietonale.

Totodată, autoritățile promit că vor fi amenajate mai multe spații verzi, piste de biciclete și piațete.

În acest context este vorba despre un proiect de regenerare urbană a unei zone aparent abandonate, gândit cu Banca Mondială și care în acest moment se află în dezbatere publică.

Cel mai devreme, implementarea proiectului ar putea începe în anul 2023, cu câteva străzi pilot.

Descrierea proiectului

Studiul de regenerare urbană, gândit de autorități, cuprinde o zonă istorică, construită în perioada interbelică, între străzile:

  • Hristo Botev
  • Calea Călărașilor
  • Sfântul Ștefan
  • Bulevardul Carol

O mare parte dintre străzile sufocate în prezent de mașini vor fi transformate în spații pietonale după ce vor fi construite noi parcări.

În locul mașinilor parcate și pe o parte și pe alta a străzilor, se are în vedere amenajarea unei zone pietonale, plină de verdeață.

În proiect sunt schițate și piațete care ar urma să fie construite lângă Biserica Sfinților, dar și pe străzile Sfântul Ștefan și Mântuleasa.

Autoturismele vor avea acces limitat, iar trotuarele ar urma să se mărească, astfel încât zona să fie mai prietenoasă cu trecătorii.

Străzile Culmea Veche, Calotești și o parte din Negustori vor fi redate pietonilor, copiilor și bicicliștilor. Astfel, suprafața pietonală ar urma să crească cu aproape 200%. Totodată, în zonă ar urma să fie plantați peste 1.000 de arbori.

În prezent, zona este intens circulată, tramvaiele și mașinile merg pe aceeași bandă, iar multe dintre casele vechi construite în zonă sunt părăsite sau scoase la vânzare.

Potrivit arhitectului Adrian Moleavin, transformarea zonei ar determina mediul de afaceri să investească aici.

Prin urmare, la parterul clădirilor ar putea apărea mai multe restaurante, cafenele și magazine. Așa cum au fost proiectate în anii interbelici, toate clădirile din zona veche a Bucureștiului au curți generoase și liniștite.

„Dacă vrei, de exemplu, să închiriezi o casă și să deschizi un restaurant, cu siguranță o vei și renova, de sus până jos. În felul ăsta, zona crește în valoare, în timp. Accesul se face întotdeauna prin spațiul curții. Curtea este un spațiu umbrit, mult mai natural decât strada și un spațiu foarte plăcut de petrecut cu prietenii”, a precizat Adrian Moleavin.

„Sunt multe case foarte frumoase, care merită să fie puse în valoare”

Acest proiect va fi discutat în perioada următoare cu cei care locuiesc în zonă, iar, pentru dezvoltarea lui, autoritățile își pun speranțele în fondurile europene.

„Împreună cu Banca Mondială am ales trei zone. Am ales Zona Gării Obor, zona aceasta și zona Colentina. Sunt multe case foarte frumoase, care merită să fie puse în valoare și bucureștenii merită să aibă un al doilea Centru Vechi”,a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 din Capitală.