Actual

Se scumpește carnea de miel. Cât vom cheltui de Paște

miel
sursa foto arhiva companiei

Sezonul nașterilor la oi a început. Fermele din întreaga țară se confruntă cu un deficit de forță de muncă, conform fermierilor. Astfel, și carnea de miel se va scumpi.

Gheorghe Ursul, crescător de oi din Carașova, a semnalat lipsa de personal, gestionând o fermă cu 160-170 de oi împreună cu mama sa. În ciuda acestor provocări, Ursul anticipează creșterea prețurilor pentru carne de oaie în 2024 comparativ cu anul precedent. Situația subliniază importanța abordării deficitului de forță de muncă în sectorul creșterii animalelor.

„Anul acesta, carnea de miel, aproximez să fie undeva între 20 de lei în viu și 40. Poate și peste în carcasă. Puțin mai scumpă față de anii trecuți. Este și investiția mai mare pe an ce trece, plecând de la porumb, de la furaje toate cresc. E normal că și prețurile să fie mai mari. Cumpăr porumb din altă parte, în câmp am foarte puțin, este suprafața mică, doar pentru consumul propriu, dar pentru ele cumpăr cu tona. Prețurile sunt în funcție de cum găsesc; de la un leu, un leu douăzeci dacă mai am norocul să găsesc și sub un leu e și mai bine, dar depinde și de porumb; unul îl mănâncă și se cunoaște, altul îl mănâncă și degeaba, adică nu are caloriile necesare”, este mesajul pe care l-a transmis fermierul, conform profit.ro