Actual Politică

Se va renegocia acordul politic privind rotativa premierilor? PSD vrea ca transporturile să rămână la ei. Ce spun liberalii 

Se va renegocia acordul politic privind rotativa premierilor? PSD vrea ca transporturile să rămână la ei. Ce spun liberalii 

Săptămâna viitoare, Guvernul Ciucă împlineşte un an de la instalare, iar timpul până la rotativa premierilor nu mai este atât de mare. Dacă Marcel Ciolacu va fi noul premier începând cu luna mai 2023 rămâne să aflăm în perioada următoare, dar PSD dă semne că ar dori o mică renegociere a contractului politic semnat cu PNL.

Se va renegocia acordul politic privind rotativa premierilor? PSD vrea ca transporturile să rămână la ei. Ce spun liberalii

În timp ce PNL spune că Ministerul Transporturilor şi cel al Finanţelor vor merge la ei, PSD doreşte ca transporturile şi fondurile europene, deținute acum de PSD, respectiv PNL, să nu facă rocadă la rotația din mai 2023, așa cum este prevăzut în acordul semnat în noiembrie 2021.

„Trebuie să aibă loc rotativa pentru că este un contract politic semnat între cele două partide. Și repet, eu știu că președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au o relație foarte bună, nu au niciun interes să se păcălească reciproc. PSD trebuie să-și asume rotativa, așa este corect, există acest contract politic. Și PSD are oameni calificați care să asigure funcția de prim-ministru, de ce nu”, a declarat secretarul general adjunct al PNL, Silviu Mănăstire, la interviurile DC News.

În ceea ce priveşte persoana noului premier, Mănăstire a spus a văzut și el discuțiile în spaţiul public că nu este obligatoriu să fie Marcel Ciolacu.

„Dacă nu este Marcel Ciolacu, poate să fie altcineva din PSD. Cum decide Partidul Social Democrat, nu este treaba noastră de la PNL. Și mai este un amendament: trebuie să fie nominalizat de președintele României, Klaus Iohannis, că așa sună Constituția”, a răspuns secretarul general adjunct al PNL.

Fără președintele Klaus Iohannis nu se poate face rotativa

Întrebat dacă Klaus Iohannis este parte a acestui contract politic, Silviu Mănăstire a spus că evident, nu se poate face nimic pe zona guvernamentală – remanieri, schimbări de componență a guvernului – fără ca președintele să fie parte a proceselor și deciziilor.

Cum vor arăta ministerele din mai 2023 după opinia PNL

Secretarul general adjunct al PNL spune că la rotativa guvernamentală, Ministerul de Finanțe trece la PNL, Ministerul de Justiție trece la PSD. Sunt cele două ministere avizatoare fără de care nu se poate funcționa. Secretariatul General al Guvernului revine PNL, Ministerul Transporturilor revine de asemenea PNL, cu o poziție în plus pe care o au cei de la PSD, funcția de vicepremier. Ministerul de Interne rămâne PNL pentru că MApN rămâne PSD, acestea fiind cele două ministere de forță ale guvernului.

„Este mai mult decât fair play acest contract politic. Important este, spun eu, ca oamenii să fie serioși și cred că vor fi serioși. Nu ascundem că există tot felul de informații scurse pe surse despre anticipate sau alte tipuri de operațiuni politice. Sunt puțin probabile pentru că nu cred că România poate să ducă o criză politică șase luni până se fac anticipate în iarnă, în război, cu probleme economice. Europa gâfâie”, a mai declarat  Mănăstire.

Marcel Ciolacu: Ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene, deținute PSD şi PNL, nu trebuie să facă rocadă la rotația din mai 2023

La începutul lunii octombrie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara la DC News, că Ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene, deținute acum de PSD, respectiv PNL, nu trebuie să facă rocadă la rotația din mai 2023, așa cum este prevăzut în acordul semnat în noiembrie 2021.

„Va fi o discuție. Sunt prevăzute anumite modificări în acordul făcut, dar vor fi discuții aplicate și vom avea o decizie cât se poate de echilibrată. Ar trebui schimbat Ministerul Transporturilor cu Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, ambele ministere au ieșit dintr-o anchilozare. Cel puțin la Fonduri Europene ne-a ajutat Dumnezeu, în adevăratul sens al cuvântului. La Transporturi nu era atât de anchilozat”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a precizat că, din punctul lui de vedere, lucrurile funcționează bine în acest moment, motiv pentru care nu ar trebui să se facă rocada între PSD și PNL la cele două ministere, așa cum prevede acordul politic.

„Depinde de decizie, fiindcă ar trebui să fie o rotație între cele două ministere. Dorim să stricăm ceva ce funcționează numai dintr-un orgoliu politic sau continuăm să consolidăm ceva ce funcționează?”, a adăugat Ciolacu.