Info Actual

Info Actual > Politică > Secretarul general al ONU rupe tacerea. Tot ce trebuie sa stim despre Covid-19
Politică

Secretarul general al ONU rupe tacerea. Tot ce trebuie sa stim despre Covid-19

ONU rupe tacerea! Antonio Gutteres, secretar general al ONU, a vorbit recent despre pandemia de Covid-19. Acesta a explicat in ce conditii ar putea populatia sa revina la normal.

298Un vaccin sigur şi eficient ar putea fi singurul instrument care ar permite revenirea lumii la un sentiment de normalitate. Acesta a fost mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El și-a exprimat speranța că vaccinul va fi creat până la sfârşitul anului, informează EVZ.

 „Ar salva milioane de vieţi şi nenumărate miliarde de dolari”

Un astfel de vaccin „ar salva milioane de vieţi şi nenumărate miliarde de dolari”, a adăugat Guterres în timpul unei videoconferinţe cu cele aproximativ cincizeci de ţări africane membre ale ONU. El a pledat pentru o accelerare a dezvoltării sale şi pentru accesibilitatea acestuia. Trebuie să fie „universal” şi „să ajute la controlul pandemiei”, a mai precizat.

„Avem nevoie de un efort ambiţios pentru a garanta (…) o abordare armonizată, integrată şi optimizată pentru a maximiza viteza şi scara necesare pentru implementarea universală a unui astfel de vaccin până la sfârşitul anului 2020”, a comentat secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a declarat că apelul său din 25 martie vizând donarea a două miliarde de dolari pentru un plan umanitar de amploare al ONU ca răspuns la pandemie a reuşit să conducă la strângerea, până în prezent, a „aproximativ 20%” din această sumă.

Datorită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ONU a reuşit să aprovizioneze 47 de state africane cu teste pentru COVID-19, a menţionat secretarul general al organizaţiei.

Guterres a salutat eforturile mai multor guverne africane de atenuare a consecinţelor pandemiei, citând Uganda, unde autorităţile au amânat un impozit pentru a sprijini companiile, Namibia, care oferă venituri de urgenţă pentru muncitorii care şi-au pierdut locul de muncă, Capul Verde care acordă ajutor alimentar sau Egiptul care a redus impozitarea industriilor.