Actual Politică

Secuii solicită Guvernului României autonomie teritorială. Înainte au cerut să nu fim acceptaţi în Schengen

Secuii solicită Guvernului României autonomie teritorială. Înainte au cerut să nu fim acceptaţi în Schengen

Consiliul Național al Secuilor cere autonomie teritorială printr-o scrisoare transmisă lui Nicolae Ciucă. Anunţul a fost făcut de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Național al Secuilor, care a anunțat, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Sfântu Gheorghe, că i-a trimis lui Nicolae Ciucă o scrisoare de peste 100 de pagini în care Consiliul cere autonomie teritorială.

Consiliul Național al Secuilor solicită Guvernului autonomie teritorială, după ce a cerut să nu fim acceptaţi în Schengen

Liderul Consiliului Național al Secuilor a precizat, citat de agenția maghiară Hirado, că i-a reamintit lui Nicolae Ciucă angajamentele pe care România şi le-a asumat atunci când, în anul 1993, a aderat la Consiliul Europei, în baza cărora a primit statutul de membru. Atunci, s-a angajat să-şi fundamenteze politica în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale pe principiile definite în Recomandarea 1201/1993 a Consiliul Europei, să restituie proprietăţile naţionalizate ale bisericilor şi să permită înfiinţarea şi funcţionarea şcolilor bisericeşti.

“Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat preşedintele.

Acesta a adăugat că doresc să prezinte lumii o ţară care îşi respectă pe deplin şi cu bună credinţă angajamentele internaţionale. Balázs Izsák a făcut referire specială la cazul Recomandării 1201/1993 a Consiliului Europei. Articolul 11 din recomandare prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să dispună de administraţii locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situaţiei istorice şi teritoriale specifice şi conforme cu legislaţia naţională a statului.

“Acest lucru înseamnă, în esenţă, autonomia teritorială”, a declarat Balázs Izsák.  Balázs Izsák a declarat că scrisoarea adresată premierului o va trimite şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, deoarece îndeplinirea angajamentelor implică şi sarcini legislative.

Acesta a mai adăugat că CNS a elaborat un proiect de statut pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, care a fost respins de mai multe ori de Parlamentul României.

“Dacă o resping, atunci să ne explice cum intenţionează să îndeplinească angajamentele articolului 11 din Recomandarea 1201. Îi vom asculta. Aşteptăm sugestiile domniilor lor. Noi avem o propunere, noi avem o viziune, dânşii au un angajament. Pentru acest angajament trebuie să aibă şi o viziune proprie”, a explicat Balázs Izsák.

Acesta a anunţat că scrisoarea adresată prim-ministrului este însoţită de 108 pagini de documente, la care se fac referiri în scrisoare. La conferinţa de presă a participat şi József Kulcsár Terza, deputat al Alianţei Maghiare din Transilvania, care s-a angajat să depună documentul CNS în Parlamentul României.

Consiliul Naţional Secuiesc a cerut şi ca România să nu adere la spațiul Schengen

La începutul lunii decembrie, Consiliul Naţional Secuiesc a cerut ca România să nu adere la spațiul Schengen, pentru că nu respectă drepturile minoritoților, inclusiv cele refetoare la autonomie. Liderii acestui consiliu au redactat o scrisoare deschisă pe care au trimis-o presei din Ungaria.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar al României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani.

După schimbarea de sistem, România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deschizând astfel calea spre aderarea la Consiliul Europei. S-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile confiscate în mod arbitrar de regimul comunist.

Șeful statului de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea a fost blocată. Mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite”, se arăta în scrisoarea semnată de preşedintele CNS, Balázs Izsák.