Lifestyle

Securitatea Blockchain: Avantaje și dezavantaje

Securitatea Blockchain
sursă foto: investopedia.com

Trăim în epoca digitală, ceea ce înseamnă că majoritatea acțiunilor noastre cotidiene se desfășoară sau au legătură cu internetul și mediul virtual. În acest context, dincolo de beneficiile online-ului, toată lumea este îngrijorată de securitatea cibernetică. Iar temerile sunt extrem de fondate pentru că atacurile online sunt în creștere. Pe măsură ce apar noi tehnologii, iar numărul utilizatorilor de internet creștere de la o zi la alta, și atacatorii cibernetici inventează noi sisteme de atac.

Cât de sigură e tehnologia Blockchain?

Mereu când apare un nou avans tehnologic în zona de IT, ne întrebăm: ”Oare cât este de sigur?”. Așa s-a întâmplat și cu noua tehnologie Blockchain, care a fost creată inițial pentru industria de crypto. Cu toate acestea, popularitatea tehnologiei a crescut și oamenii descoperă că blockchain are utilizări care depășesc segmentul de criptomonede. Și mai nou, tehnologia blockchain este folosită în industria de gambling și casino. Această tehnologie nouă, desigur, ridică problema siguranței și integrității. Cât de sigură e tehnologia Blockchain?

Începem prin a ne reaminti despre blockchain în sine și despre ce este acesta. Blockchain este un sistem descentralizat de registri care este duplicat și distribuit într-o întreagă rețea de sisteme informatice. Permite accesul la informații tuturor membrilor desemnati care pot înregistra, partaja și vizualiza date tranzacționale criptate pe blockchain-ul lor.

Tehnologia Blockchain

Tehnologia Blockchain adună și stochează informații în grupuri, denumite și „blocuri”, iar fiecare bloc poate deține o anumită cantitate de date. Când blocul atinge capacitatea, este legat de blocul complet anterior, creând un lanț de date, de unde și numele „blockchain”.

Blockchain security este un sistem complet de gestionare a riscurilor pentru rețelele blockchain, care încorporează servicii de asigurare, cadre de securitate cibernetică și cele mai bune practici pentru a atenua riscurile de fraudă și atacuri cibernetice.

Structurile de date ale tehnologiei Blockchain au calități de securitate inerente, deoarece se bazează pe principii de consens, criptografie și descentralizare. Fiecare nou bloc de informații se conectează la toate blocurile anterioare într-un mod care este aproape imposibil de modificat. În plus, toate tranzacțiile dintr-un bloc sunt validate și convenite printr-un mecanism de consens (utilizatori autorizați), garantând că fiecare tranzacție este adevărată și exactă. Astfel, nu există niciun punct de eșec și un utilizator nu poate schimba înregistrările tranzacțiilor. Cu toate acestea, securitatea blockchain depășește chiar și caracteristicile sale inerente de securitate.

Tipuri de rețele blockchain

Există mai multe tipuri de rețele blockchain: blockchain privat, blockchain public și blockchain consorțiu.

  • Blockchain-urile private folosesc de obicei o abordare de consens „Proof-of-Authority” (PoA) și sunt adesea folosite în medii interne, securizate pentru a gestiona sarcini precum accesul, autentificarea și păstrarea înregistrărilor. Datele tranzacției sunt de obicei păstrate private. Companiile care folosesc blockchain-uri private creează de obicei o rețea autorizată. Rețelele autorizate limitează cine poate participa și tipurile de tranzacții pe care le pot iniția. În orice caz, participanții au nevoie fie de o invitație, fie de permisiunea de a se alătura rețelei.
  • Blockchain-urile publice se concentrează pe participare și transparență. Consensul tranzacțiilor este „descentralizat”, ceea ce înseamnă că oricine poate participa la validarea tranzacțiilor din rețea, iar codul software este open-source și disponibil publicului (de exemplu, Bitcoin și Ethereum).

Principala caracteristică a rețelelor publice de tip blockchain este descentralizarea prin criptoeconomie, realizată pentru a asigura cooperarea în cadrul unei rețele distribuite. În blockchain-urile publice, înseamnă că rețeaua nu are un centru de control, iar proiectarea sistemului software nu are un punct central point-of-failure.

Cât de mult este descentralizat un blockchain șine de proiectarea algoritmului de consens, guvernanța rețelei, deținerea „cheilor private” criptografice și furnizarea de stimulente economice. Luați în considerare, de exemplu, conceptul de „exploatare de date”, în care utilizatorii câștigă criptomonede validând tranzacțiile. Această recompensă oferă oamenilor motivația de a se alătura rețelei și de a participa la validarea tranzacțiilor.

Considerațiile de guvernare acoperă cine dezvoltă codul software, cine poate lucra în mecanismul de consens și cine poate participa la activitățile de guvernare comunală care întrețin rețeaua. Mecanismele de consens public blockchain sunt în primul rând „Proof-of-Work” (PoW) sau „Proof-of-Stake” (PoS).

Provocări Blockchain Security

Blockchain-ul nu este perfect. Există modalități prin care infractorii cibernetici pot manipula vulnerabilitățile blockchain și pot provoca daune grave. Iată patru moduri prin care hackerii pot ataca tehnologia blockchain.

În majoritatea situațiilor, este nevoie de foarte multă putere de calcul. De exemplu, hackerii pot intercepta datele aflate în drum spre ISP, dar pentru asta au nevoie de un volum mare de resurse. Cei ce se ocupă de minerit ar putea prelua controlul al unui registru, dar și în acest caz e nevoie de foarte multă putere de calcul. Atacurile de phishing dau roade și în cazul blockchain. Phishingul este o înșelătorie în care infractorii cibernetici trimit e-mailuri false, dar convingătoare proprietarilor de portofel, cerându-le acreditările.

Și cu toate acestea, noua tehnologie este la mare căutare. Tot mai multe industrii optează să implementeze diferite aplicații bazate pe Blockchain. Inclusiv industria de gambling și cazinourile au ales să testeze noua tehnologie.

Blockchain în iGaming

Cu toate riscurile aferente, securitate și transparență reprezintă unele dintre avantajele semnificative ale tehnologiei blockchain. Acesta este un factor crucial în industria cazinourilor online. Jucătorii online trebuie să știe că informațiile lor personale și financiare sunt sigure și securizate. Tehnologia Blockchain are un sistem de registru distribuit, ceea ce înseamnă că hackerii nu pot modifica sistemul. Acest lucru îl face o tehnologie ideală pentru site-urile de cazinouri online, unde securitatea este primordială.

Un alt avantaj al tehnologiei blockchain în gambling ține de rapiditatea tranzacțiilor și a costurilor mai mici pe tranzacție. Tehnologia Blockchain a permis cazinourilor online să proceseze tranzacții mult mai rapide decât metodele tradiționale de plată. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia blockchain operează într-o rețea peer-to-peer, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de intermediari precum băncile. Acest lucru elimină necesitatea unor procese de verificare îndelungate, care pot dura zile până la finalizare.

Tehnologia blockchain a avut un impact semnificativ asupra industriei cazinourilor online. A adus mai multă securitate, transparență, tranzacții mai rapide și costuri de tranzacție mai mici. Cu toate acestea, încă există unele provocări care trebuie abordate înainte ca tehnologia blockchain să poată fi pe deplin adoptată în industria cazinourilor online. De exemplu, este nevoie de mai multă claritate de reglementare cu privire la modul în care ar trebui să utilizeze tehnologia blockchain în industria cazinourilor online. Acest lucru va asigura că jucătorii sunt protejați de fraudă și alte activități ilegale.