Actual Diverse

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a scris în declarația de avere că a primit un cadou de mii de euro. Cine i-a oferit banii

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a scris în declarația de avere că a primit un cadou de mii de euro. Cine i-a oferit banii

Nimeni nu scapă de ochii ageri ai jurnaliștilor. Uneori, reporterii de anchetă dau și fără să vrea de documente care incriminează persoane bine așezate, în scaune publice. O nouă anchetă jurnalistică scoate la iveală un caz cu multe semne de întrebare.

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a scris în declarația de avere că a primit un cadou de mii de euro. Cine i-a oferit banii

Un caz de actualitate este adus în atenția opinei publice, în aceste zile. Iată despre ce este vorba, povestea pe scurt:

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a primit cadou anul trecut o sumă impresionantă, mai exact 40.000 de euro. Informaţia apare în cea mai recentă declaraţie de avere a lui Dănuţ Bolohan, consultată de „Ziarul de Iaşi”, dărnicia venind din partea unei rude, Ioan Bolohan. Bărbatul i-a mai lăsat în acelaşi an şi o moştenire în valoare de 16.200 de lei, potrivit documentului oficial. Dănuţ Bolohan mai are în bănci economii în valoare de 125.500 de lei (circa 25.500 de euro).

Și întregul caz, pe larg

Bolohan s-a aflat în ultimii doi ani la conducerea Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Iaşi. El a revenit la vechiul post în luna martie a acestui an, după ce la cârma DRV Iaşi a fost numit vasluianul Marius Costache.

Cine este Dănuţ Bolohan: fostul șef al Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Iaşi. Despre noul șef, Marius Costache, se știe că anterior a fost șef adjunct la Vama Albița.

În luna martie a acestiui an, Autoritatea Română Vamală, recent înființată, după despărțirea de ANAF, a decis ca Direcția de la Iași să fie condusă de Marius Costache.

Înscăunarea” unui nou şef s-a făcut odată cu organizarea şi funcţionarea Autorităţii Vamale Române (AVR), care a scos Vămile din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi le-a trecut în subordinea directă a Ministerului Finanţelor Publice, potrivit mass-mediei ieșene.

Să revenim la bani

Obiectul anchetei Ziarului de Iași (ZDI) este fostul șef al vămii, pe care jurnaliștii ieșeni nu îl scapă nici o clipă din vedere. După calculele lor, multe mii de euro, de ordinul zecilor, nu se justifică.

Datele obținute după consultarea registrelor oficiale au condus la următoarea concluzie: Venitul încasat de Bolohan anul trecut din funcţia de şef al DRV Iaşi se ridică la 113.000 de lei (aproape 23.000 de euro), ceea ce echivalează cu un venit lunar de circa 9.500 de lei (1.900 de euro). Rezultă că suma pe care a primit-o cadou de la neamuri este aproape dublă faţă de veniturile încasate de el într-un an „cu sudoarea frunţii”.

Danut Bolohan. Foto: Ziarul de Iasi (ZDI)

Ce mai spun documentele consultate de jurnaliștii locali

Bolohan mai arată că, alături de soţie, a intrat anul acesta în posesia unui apartament de 49 mp în judeţul Iaşi, însă fără să precizeze în ce mod a fost dobândit bunul imobiliar.

La sfârşitul anului trecut şi el a vândut un apartament, încasând 40.000 de euro, deşi au fost ani când nu declara nicio locuinţă în proprietate. Și aceasta, până în anul 2020, când i-a fost donat un apartament în Suceava. În luna martie 2022, a vândut şi o maşină, pe care a luat 20.000 de euro.

Cât priveşte datoriile la bănci, şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a luat în 2019 un credit de 140.000 de lei, suma fiind scadentă în anul 2024. Soţia lui Bolohan figurează în declaraţia de avere cu un venit anual modest, de 18.100 de lei, drept fonduri pensie privată.

Dănuț Bolohan a spus că ordinul de numire în funcția de director general al Vămii a expirat la data de 28.02.2022. În consecință, el s-a întors pe postul de șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, unde este titular, potrivit BZI.

Recent, AVR a scos la concurs zeci de funcţii publice de conducere în cadrul DRV Iaşi, însă candidaţii – printre care şi actuali şefi – au obţinut rezultate ruşinoase, ieşind la iveală vameşi şi de nota 0.6, s-a scris în presa locală.

Regionala Moldovei, după cum se știe, are în subordine vămile judeţelor Bacău, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi Suceava.

Foto: arhiva / Ziarul de Iasi