Politică

Șeful DSU, Raed Arafat, subiect al unui atac concertat. Ipoteza schimbării sale nu-l sperie și a precizat motivele

Șeful DSU, Raed Arafat, subiect al unui atac concertat. Ipoteza schimbării sale nu-l sperie și a precizat motivele

Șeful DSU, Raed Arafat, ar putea pierde din atribuțiile care i-au fost desemnate pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. O parte dintre acestea ar urma să fie preluate de ministrul Sănătății. Vicepremierul Sorin Grindeanu a explicat la Digi 24 că și Rafila este „un specialist, un om respectat în domeniul Sănătății”.

Înainte de învestirea Guvernului Ciucă, Alexandru Rafila a dat de înțeles că Raed Arafat nu se va mai ocupa de gestionarea măsurilor anti-pandemice. Acesta a spus că deși DSU „și-a făcut bine treaba”, măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție.

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate și asumate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Sistemul nu este construit de Arafat

Raed Arafat, vorbind despre acest subiect, precizează că actualul sistem nu este construit de el. Precizările vin în contextul în care au apărut în spațiul public mai multe informații potrivit cărora atribuțiile lui Arafat o să fie reduse în bătălia cu Sars-Cov-2.

„Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătății. DSU preia, întocmește proiectul de hotărâre al CNSU, îl propune și așa mai departe. Ministrul Sănătății poate să nu aprobe. DSU nu este un om, ci o entitate foarte consistentă. Dacă a venit propunera de la INSP e clar că era cunoscută de INSP, iar noi când am compus textul l-am trimis în patru locuri: premierului, ministrului nostru, doamnei doctor Pistol și domnului Rafila. În ședință când am discutat nimeni nu a spus că nu știe documentul. Săptămânile următoare o să fie luate măsuri.

Doctorul Arafat nu o să preia prerogativele ministerului. Dacă asta e problema, sunt și alte soluții. Dar în niciun caz nu strici un sistem național. Actualul sistem nu e făcut de mine. Sistemele nu se construiesc pentru un om, ci pentru o țară”, a precizat Raed Arafat, la Digi24.