Diverse

Șeful spionajului ucrainean spune că Vladimir Putin își trăiește ultimele zile. Rusia încetează războiul pe 6 și 7 ianuarie

Șeful spionajului ucrainean spune că Vladimir Putin își trăiește ultimele zile. Rusia încetează războiul pe 6 și 7 ianuarie

Cu ocazia cinstirii Crăciunului de rit vechi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a dat ordin ca focul să înceteze în Ucraina.

Potrivit informațiilor oferite de CNN, Putin i-a ordonat, joi, ministrului Apărării de la Moscova ca războiul să ia pauză între 6 ianuarie ora locală 12:00, până pe 7 ianuarie, ora locală 24:00. Kremlinul susține că motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să înceteze focul este ca toți creștinii ortodocși să poată participa la slujba de Crăciun pe stil vechi.

Totul a pornit de la rugămintea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill

La această decizie a cântărit mult rugămintea pe care a făcut-o Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill. „Ținând cont de apelul Patriarhului Kirill, îi cer ministrului Apărării al Federației Ruse să decreteze, din 6 ianuarie 2023, ora 12:00, până în 7 ianuarie 2023, ora 24:00, o încetare a focului pe întreaga linie de contact între părțile (în conflict) din Ucraina.

Având în vedere faptul că în zonele de luptă se află un număr mare de cetățeni ortodocși, facem apel la partea ucraineană să declare încetarea focului și să le ofere acestora posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Iisus Hristos”, se arată în declarația de la Kremlin.

Și Erdogan este implicat

La rândul său, președintele Rusiei, Recep Erdogan susține că i-a cerut lui Putin să susțină „o declarație unilaterală de încetare a focului și de perspectiva unei soluții echitabile”, notează CNN. De altfel, cei doi președinți au avut o convorbire telefonică joi.

Președintele Turciei a mai afirmat și că au fost rezultate pozitive și în negocierile anterioare. E vorba de schimburile de prizonieri, stabilirea coridorului de transport cerealier prin Marea Neagră dar și crearea unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Sursele spun că Erdogan ar fi avut pe agendă și o discuție cu Volodimir Zelenski, tot joi. Pe de altă parte însă, șeful spionajului ucrainean a declarat că Vladimir Putin și-ar trăi ultimele zile, fiind afectat de o maladie care nu are leac.