International

Șeful Mossad, în vizită în SUA. Acordul nuclear cu Iranul nu va mai fi discutat până după alegerile din SUA

Șeful Mossad, în vizită în SUA. Acordul nuclear cu Iranul nu va mai fi discutat până după alegerile din SUA

Oficialii israelieni și americani spun că, în contextul apropierii rapide a alegerilor în ambele țări, încheierea unui acord nuclear cu Teheranul este improbabilă, deoarece orice semn de toleranță față de Iran ar slăbi partidele politice aflate la putere.

De altfel, cu câteva zile în urmă publicații israeliene importante au preluat o relatare de pe Bloomberg: „Oficialii americani de top i-au spus premierului israelian Yair Lapid că un acord nuclear între Iran și puterile mondiale nu va fi semnat în viitorul apropiat, a relatat The Times of Israel.”

Șeful Mossadului, David Barnea, a zburat la Washington săptămâna trecută pentru a se întâlni cu omologii americani.

Într-o rară apariție publică marți, după întoarcerea sa în Israel, dl Barnea a explicat în detaliu pericolele unui acord propus cu Teheranul și a precizat că Israelul își va stabili propria abordare față de Iran, indiferent dacă va exista sau nu un acord.

Israelul e de părere că un acord cu Iranul nu e în avantajul Americii

„În timp ce mă aflam la Washington, le-am detaliat oficialilor care ar fi consecințele unui acord [cu Iranul]”, a declarat dl Barnea în fața unei audiențe la universitatea Reichman din Israel. „Aproximativ 90 de miliarde de dolari ar intra în visteria iraniană în primul an și zeci de miliarde de dolari în anii următori. Nicio țară nu a înregistrat vreodată o creștere atât de rapidă a produsului său național brut. Ce parte din această sumă credeți că va fi dedicată terorii?”

Demersurile Iranului de a asasina oficiali americani, atentatul cu bombă dejucat împotriva unei adunări în apropiere de Paris și un recent atac cibernetic major împotriva Albaniei arată că diplomația „nu constrânge” Teheranul, a declarat dl Barnea. „Are efectul opus. Terorismul pe teritoriul american și european nu face decât să crească în timp ce negocierile de la Viena sunt în curs de desfășurare”.

„Israelul nu face parte din acest joc”

Dl Barnea a susținut că Iranul își va folosi noul aflux de bani pentru a-și consolida prezența în locuri precum Libanul și Siria. „Israelul nu face parte din acest joc”, a spus el. „Cunoaștem viziunea iraniană și urmărim cum se materializează. Chiar dacă ar exista un acord, acesta nu ar imuniza Iranul împotriva acțiunilor Mossad”.

„Revenirea la acordul nuclear în condițiile actuale ar fi o greșeală critică”, a declarat Lapid, în timpul unei vizite la Berlin. Gazda sa germană, cancelarul Scholz, a replicat că un acord este cel mai bun mod de a opri programul nuclear iranian, dar că încheierea unuia, în prezent, este puțin probabilă, din cauza tacticilor de negociere ale Iranului.

În timp ce se afla în Israel săptămâna trecută, senatorul democrat Menendez a declarat că președintele Biden s-a angajat să supună orice acord pe care îl va încheia cu Iranul unei analize în Congres – începând cu o audiere în cadrul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, pe care senatorul din New Jersey o conduce.

Sursa: The New York Sun. https://www.nysun.com/article/expect-iran-nuclear-deal-delay-to-extend-past-elections