Actual International

Soldaţii ruşi au violat și torturat copii în Ucraina. Au fost comise crime de război. Cel mai sumbru raport al ONU

Soldaţii ruşi au violat și torturat copii în Ucraina. Au fost comise crime de război. Cel mai sumbru raport al ONU

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a prezentat un raport ce cuprinde numai abuzuri şi atrocităţi comise de forțele ruse în timpul războiului din Ucraina. Trupele ruse au violat și torturat copii în Ucraina și au executat cu brutalitate un „număr mare” de civili, fapte care constituie „crime de război”, se arată într-un raport prezentat de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Soldaţii ruşi au violat și torturat copii în Ucraina. Au fost comise crime de război. Cel mai sumbru raport al ONU

Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Ucraina, înființată în luna martie și formată din experți internaționali, a prezentat concluziile acestui raport vineri la Geneva, descriind o listă lungă de abuzuri și atrocități comise de forțele ruse în timpul războiului din Ucraina.

„Pe baza dovezilor adunate de Comisie, aceasta a concluzionat că în Ucraina au fost comise crime de război”, a declarat Erik Mose, judecător norvegian și președinte al Comisiei, într-o declarație adresată Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Raport ONU: Copii de 4 ani, printre victimele violenței sexuale

Printre cele mai tulburătoare crime documentate de comisie se numără cazuri în care copii au fost „violați, torturați și reținuți ilegal”, informează HuffPost.

Vârsta „victimelor violenței sexuale și bazate pe gen a variat între 4 și 82 de ani”, a spus Mose. În unele cazuri, „rudele au fost forțate să fie martori la crime”, a mai declarat acesta.

De asemenea, mulți copii au fost uciși și răniți în atacuri asupra civililor de către forțele ruse, mai arată raportul.

Membrii Comisiei „au fost frapați de numărul mare de execuții și alte încălcări ale legii comise de forțele ruse, iar Comisia a primit informații credibile despre cazuri de tortură și rele tratamente”.

Comisia continuă să investigheze execuțiile din 16 localități și are „informații credibile cu privire la multe alte cazuri de execuții, care sunt documentate în continuare”, a adăugat Mose.

Multe dintre cadavrele examinate au prezentat dovezi ale „detenției anterioare a victimelor, precum și semne vizibile (…) cum ar fi mâinile legate la spate, răni la cap provocate de împușcături și tăieturi în zona gâtului”, a constatat comisia.

Raportul este în concordanță cu acuzațiile referitoare la crime de război lansate de mai multe organizații internaționale pentru drepturile omului, de guvernele occidentale și de autoritățile ucrainene.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina a documentat, la începutul acestui an, posibile crime de război, inclusiv execuții sumare, în peste 30 de așezări din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkiv și Sumy de către forțele armate ruse, în timp ce Rusia a controlat aceste zone de la sfârșitul lunii februarie și până în martie.