Politică

Serghei Lavrov: Rusia va prezenta curând NATO o propunere de pact de securitate. Ce urmărește Putin

Serghei Lavrov: Rusia va prezenta curând NATO o propunere de pact de securitate. Ce urmărește Putin

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat joi că Rusia va prezenta în curând NATO o propunere privind garanţii de securitate care să fie obligatorii pentru toţi semnatarii, scrie Reuters.

„Vom formula în curând propuneri concrete către colegii noştri occidentali şi sperăm că le vor lua în serios”, a declarat Lavrov la conferinţa de presă după încheierea reuniunii ministeriale anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

 

„Acum nu doresc nici măcar să mă gândesc că Occidentul ar refuza să studieze propunerea rusă. În opinia mea, toţi au putut să-l asculte pe preşedintele Vladimir Putin şi şi-au dat seama că propunerea noastră este serioasă şi acum o vom transpune pe hârtie”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse. Lavrov l-a parafrazat pe Putin, amintind că obiectivul Kremlinului nu este să obţină garanţii speciale pentru Rusia, ci „garanţii colective”.

Activităţile militare ale NATO urmăresc să îngrădească Rusia

Totodată, ministrul Lavrov a susţinut că activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor ruse în Marea Neagră urmăresc doar să îngrădească Rusia şi a acuzat NATO că a ignorat timp de mai mult de doi ani cererile din partea Moscovei ca în timpul exerciţiilor militare să fie respectată distanţa între navele şi avioanele de luptă.

În același timp, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că Rusia va reacţiona dacă Occidentul va continua cu adoptarea unor „sancţiuni infernale” sub forma restricţiilor financiare. „Este un drum care nu duce nicăieri şi, în final, aceste măsuri unilaterale ilegitime se vor întoarce împotriva celor care le-au iniţiat”, a susținut Lavrov.

Într-o declaraţie dată miercuri la primirea scrisorilor de acreditarea din partea a circa 20 de noi ambasadori, preşedintele rus Vladimir Putin a propus NATO iniţierea unor negocieri pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se extindă către Rusia, făcând astfel aluzie la Ucraina şi Georgia.

Uniunea Europeană a impus, joi, sancțiuni companiei aeriene Belavia, deținută de stat, acuzând compania că transportă migranți ca tactică de destabilizare a statelor europene, într-o nouă rundă de măsuri punitive coordonate cu Statele Unite. Marea Britanie și Canada au impus, de asemenea, noi sancțiuni Belarusiei, joi.