Actual International

Serviciile de securitate norvegiene anunță arestarea unui presupus spion rus, iar capturarea acestuia o consideră a fi „uriașă”

Serviciile de securitate norvegiene anunță arestarea unui presupus spion rus, iar capturarea acestuia o consideră a fi „uriașă”
Infoactual

Un presupus spion rus, care lucra ca profesor universitar, a fost arestat de serviciile de securitate norvegiene în orașul Tromso din regiunea arctică.

Serviciile de securitate norvegiene anunță arestarea unui presupus spion rus, iar capturarea acestuia o consideră a fi „uriașă”

Un profesor universitar a fost arestat luni, 24 octombrie 2022, de către serviciile de securitate interne ale PST din Norvegia, fiind suspectat că ar fi un spion care lucrează pentru unul dintre serviciile de informații rusești.

Martin Bernsen, un purtător de cuvânt al serviciului de securitate al poliției norvegiene, a descris cazul ca fiind unul „uriaș.”

După cum a explicat administratorul universității, Jűrgen Fossland, suspectul, pe care l-a numit „lector invitat”, a fost reținut în drum spre serviciu la începutul săptămânii. Potrivit presei norvegiene, acesta sosise în Norvegia încă de anul trecut și se știe că făcea cercetări despre amenințările hibride din regiunile nordice ale Norvegiei.

Ce prevede legislația norvegiană în astfel de cazuri

Potrivit postului public de televiziune NRK, se crede că profesorul rus ar fi intrat în Norvegia folosind o identitate falsă, dându-se drept cetățean brazilian. Arestarea sa a avut loc în orașul Tromso din regiunea arctică. El poate fi reținut pentru o perioadă de până la patru săptămâni, conform legislației norvegiene.

Într-o intervenție la NRK, Hedvig Moe, adjunctul șefului PST, a detaliat că presupusul spion a lucrat ca „cercetător brazilian” la Universitatea Arctică a Norvegiei din Tromso. Moe a adăugat că: „pentru că noi credem că reprezintă o amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”, acesta va fi expulzat din Norvegia.

Oficialii norvegieni cred că acesta ar fi putut obține o rețea și informații despre politica Norvegiei în regiunea nordică. ”Chiar dacă această rețea sau aceste informații, bucată cu bucată, nu reprezintă o amenințare la adresa securității regatului, suntem îngrijorați de faptul că informațiile ar putea fi folosite în mod abuziv de către Rusia.”

În cursul anchetei, anchetatorii Serviciului de Securitate al Norvegiei au colaborat cu omologii lor din alte țări, pentru a aduna cât mai multe informații despre persoana arestată și investigată pentru spionaj.

„Cooperarea internațională este importantă în activitatea cu ilegaliștii, deoarece aceștia sunt foarte atenți și adesea se pricep să se ascundă și să opereze pentru o perioadă lungă de timp în țară,” a relatat pentru media șeful adjunct al investigației date.