Actual Diverse

Și Arsenie Boca a avut o Julieta. Cine a fost și ce rol a jucat aceasta în viața inegalabilului geniu român

Și Arsenie Boca a avut o Julieta. Cine a fost și ce rol a jucat aceasta în viața inegalabilului geniu român

Să vorbim despre Arsenie Boca, două, trei, rânduri, nu ajung. Despre unicul, inegalabilul, geniul Boca s-au scris și se vor mai scrie cărți și pagini întregi. Părintele Ardealului și-a dedicat viața credinței în Dumnezeu, dar și ajutând oamenii, pentru că până la urmă lucrarea divinității se face prin cei aleși, Boca fiind unul dintre ei.

Și Arsenie Boca a avut o Julieta. Cine a fost și ce rol a jucat aceasta în viața inegalabilului geniu român

Despre tânăra Julieta se știe că a fost și va rămâne, în istorie, ca fiind singura femeie din viața părintelui Arsenie Boca. I-a fost alături vreme de 40 de ani, îngrijindu-l până la moarte. Dar și dincolo de moarte, Julieta este cu el. Ea a fost îngropată în același cimitir, tot la mănăstirea Prislop.

Julieta Constantinescu, acesta este numele ei. Ea este femeia care l-a îngrijit vreme de 40 de ani pe părintele Arsenie Boca. În biserică, tânăra a primit numele de Maica Zamfira.

I-a fost alături în toate momentele dificile ale vieții. Este înmormântată tot la Mânăstirea Prislop. Ea are o poveste cu adevărat emoționantă, scrie retesivedete (RV).

Mormântul Julietei, Maica Zamfira

Tânăra Julieta Constantinescu a fost unul dintre puținii oameni care i-au stat alături părintelui. Mențiuni despre ea și despre devotamentul cu care l-a îngrijit apar în poveștile apropiaților și în notele Securității, potrivit evz.

Mărturii, care s-au transmis din generație în generație, peste ani și ani, ne arată, astăzi, mai bine ca oricând adevărul faptelor și trăirilor de la acea vreme.

La Mânăstirea Prislop, alături de mormântul inegalabilului Arsenie Boca, își are locul de veci și ucenica acestuia, Maica Zamfira, adică Julieta.

 

Pelerinaj la mormântul părintelul Arsenie Boca

Cronologie

Julieta s-a născut în 1925, în Ialomiţa, într-o familie săracă, cu doi frați și o soră, alături. Tânăra Julieta a terminat facultatea de Teologie, iar la 24 de ani s-a călugărit. După numai un an, la doar 25 de ani, Maica Zamfira a devenit stareță la așezământul de maici de la Mânăstirea Prislop. Despre ea se știe că a fost singurul ucenic oficial al părintelui Arsenie Boca.

Moment de cumpănă

Julieta Constantinescu l-a cunoscut pe părintele Arsenie Boca în anul 1946, cu trei ani înainte să ajungă la Prislop. Ea era pe atunci o tânără încercată de multe greutăți și, potrivit unor apropiați, ea ar fi încercat să se sinucidă din dragoste. O fi numele vinovat sau nu, dar a cunoscut durerea dragostei din plin. Ajutorul divin i-a venit prin părintele Arsenie Boca, pentru că el este cel care i-a redat viața.

A fost salvată de părintele Arsenie Boca, care a ajutat-o să-și găsească, ceea ce pierduse pin iubirea neîmpărtășită, și anume pacea sufletească. Informația apare în lucrarea „Părintele Arsenie Boca în arhivele securităţii. Opis de documente”, volumul II.

Până în septembrie 1950, Maica Zamfira «încercase în nenumărate rânduri să se sinucidă, luând pastile în cantitate mare, iar cu o lamă de ras a încercat să-şi taie venele de la mână.

Urmele se văd şi azi, cauza ar fi fost o dragoste neîmpărtăşită. Stareţul (n. red. Părintele Arsenie Boca) căuta să-i satisfacă toate dorinţele, încât în ultimul timp a devenit conducătoarea mănăstirii»”, scrie evz.ro.

Rolul Julietei

O altă mărturie despre Maica Zamfira apare și într-o altă lucrare, intitulată „Părintele Arsenie Boca, Obiectivul Bratu”, publicată la Editura Patmos, în 2009.

Este declarația dată de călugărul Antonie Plămădeală la un interogatoriu al Securității din 1955. Acesta povestește despre venirea maicii Zamfira și a Părintelui Arsenie Boca la Prislop.

Această fată care venise din Bucureşti să viziteze Mănăstirea Prislop nu a mai voit să plece de la mănăstire. Eu şi colegul meu i-am arătat călugărului B. A. şi ei personal, că şederea unei fete între noi care eram mai tineri, nu este potrivită.

Am cerut călugărului să îi spună să plece de la mănăstire. Din această cauză s-au iscat certuri între noi. B. A. mi-a pus în vedere mie şi colegului să ne căutăm alt loc dacă nu ne place acela, iar până la urmă a plecat această fată, Constantinescu Julieta.

Pe urmă am plecat şi eu, din cauză că mereu m-am certat cu călugărul B. A. pentru plecarea acestei fete, iar el fiind mereu trist şi supărat.

Menţionez că nu am nici o bănuială de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat între B. A. şi Constantinescu J. La fel am auzit că după plecarea mea de la mănăstire la Mitropolia Olteniei, această fată s-ar fi întors din nou la Prislop şi că ar fi devenit stareţă.

La auzul celor spuse de noi, că ea ar fi bine să părăsească mănăstirea, s-a supărat pe mine şi pe colegul meu şi nu a mai vorbit cu noi, decât cu călugărul B. A., cu care studiau împreună toată ziua.

Totodată disperată că va pleca din mănăstire, i-a spus călugărului B. A. că dacă o va alungă se va sinucide, fapt pentru care B. A. motiva faţă de noi reţinerea ei în mănăstire”, a povestit, la rândul lui, Antonie Plămădeală.

Despre ea s-a presupus că ar fi încercat chiar să îl și scape pe părintele Boca de urmăritorii lui, precum și de închisoare.

În 1951, când părintele Arsenie Boca a fost arestat de Miliție, noua stareță, Maica Zamfira a încercat să-l salveze. Ea a trimis o scrisoare Patriarhului Justinian, solicitându-i, personal, ajutorul.

De asemenea, a mers la Ministerul Cultelor și a solicitat intervenția oficialităților comuniste, pentru eliberarea călugărului de la Prislop.

După moartea mea, mai mult vă voi ajuta”, așa a spus Arsenie Boca, înainte de a se muta la cer

Toate aceste demersuri au atras, însă, atenția Securității asupra ei. Stareţa Zamfira de la Prislop a fost pusă sub supraveghere informativă, astfel încât orice mișcare a sa era imediat raportată.

În 1955, Maica Zamfira a fost anchetată de Procuratura Timișoara, într-un dosar, tot în legătură cu Părintele Arsenie Boca. Acesta a fost arestat, din nou, și condamnat la șase luni de închisoare, pentru că nu a denunțat un legionar căutat de autorități.

Alungați împreună din lăcașul sfânt

Patru ani mai târziu, Maica Zamfira și Arsenie Boca au fost obligați să plece din Mânăstirea Prislop. Ba, mai mult, li s-a interzis să poarte veșmântul monahal, scrie RV. Din anul 1959, ambii au venit în Bucureşti, iar preotul a fost angajat la atelierul de pictură al Patriahiei.

Cei doi ar fi locuit împreună o perioadă de timp, motiv pentru care se presupunea că ar fi fost chiar căsătoriți. Astfel de informații apar în dosarele de Securitate.

Într-o notă informativă din 1965, un locotenent major, Ştefan Băjenariu, arăta că Julieta Zamfira Constantinescu locuia împreună cu părintele Arsenie Boca. El scria, însă, la acea vreme, că aceștia nu sunt căsătoriți.

Din cauza relației apropiate cu Arsenie Boca, maica Zamfira a fost urmărită de Securitate și în anii ce au urmat. Aceasta chiar dacă a plecat la Sinaia, în vreme ce părintele a ales să rămână la București.

Din anul 1977, duhovnicul Arsenie Boca s-a mutat la Sinaia, mai aproape de ucenica sa. În ultimii ani ai vieţii lui, ea a fost cea care l-a îngrijit cu devotament. După moartea sa, maica Zamfira s-a ocupat de organizarea funeraliilor și a făcut posibilă publicarea unei părţi semnificative din lucrările acestuia.

Ea a murit în 2005 şi a fost înmormântată tot la Mănăstirea Prislop. Legătura lor a fost una divină, dovadă în acest sens fiind începutul, parcursul, evoluția spirituală, dar și sfârșitul, care i-a adus și de această dată, tot împreună.

Foto: retetesivedete (RV)