Actual

Şi-au dat cuvântul că nu mai fac greşeli. Radu şi Alexandru Mazăre au cerut să fie puşi în libertate. Ce au motivat cei doi fraţi

frații mazăre

Fraţii Mazăre au promis că nu mai fac greşeli şi pentru asta au solicitat să fie eliberaţi din închisoare până când judecătorii vor decide cum se aplică legea după decizia Curţii Constituţionale.

Şi-au dat cuvântul că nu mai fac greşeli. Radu şi Alexandru Mazăre au cerut să fie puşi în libertate. Ce au motivat cei doi fraţi

Radu Mazăre condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul Polaris, 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor și Alexandru Mazăre condamnat la 3 ani în Dosarul Henri Coandă, în care fratele său a scăpat au formulat contestație în anulare la deciziile care i-au trimis după gratii și cer suspendarea executării pedepselor.

Frații Mazăre se bazează pe decizia Completului de dezlegare a unor chestiuni de drept de la Înalta Curte, care se va întruni pe data de 11 noiembrie pentru a decide impactul deciziei CCR pe tema prescripției în cazul contestațiilor în anulare.

Radu și Alexandru Mazăre au venit pe rând în fața camerei video de la Penitenciarul Jilava pentru a-i convinge pe membrii Completului de 5 judecători să-i lase în libertate. Cei doi sunt închiși împreună, dar au condamnări în dosare diferite.

Radu Mazăre are condamnări definitive în dosarul „Polaris” și în cel al „Retrocedării plajelor din Constanța”, fiind achitat în cauza „Henri Coandă” ca urmare a prescrierii faptelor.

Alexandru Mazăre este condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul „Henri Coandă” în care, inițial, fusese achitat.

Avocata Ioana Focșa: ambele contestații sunt admisibile

Avocata fraților Mazăre, Ioana Focșa, a arătat în fața instanței că ambele contestații sunt admisibile, iar amândurora ar trebui să li se suspende executarea pedepselor.

„Se impune suspendarea executării pedepsei câtă vreme – mai mult decât aparent – situația s-ar putea schimba. Câtă vreme există posibilitatea ca detenția să se transforme într-una ilegală, se impune suspendarea”, a declarat Ioana Focșa cu privire la Radu Mazăre.

Acesta a pus concluzii de eliberare și pentru Alexandru Mazăre.

„Noi nu am invocat prescripția, am primit achitare pe fond. Cu privire la suspendarea executării pedepsei, arătăm că majoritatea curților de apel au admis în principiu contestațiile și au lăsat inculpații în libertate, unii executând deja doi ani de închisoare”.

Procurorul de ședință a respins cererea lui Radu Mazăre

Procurorul de ședință al DNA a cerut respingerea cererii lui Radu Mazăre, făcând referire la episodul în care fostul edil al Constanței a fugit în Madagascar.

„Cererea e vădit nefondată, pentru că inculpatul se află într-o situație cunoscută cu privire la atitudinea lui procesuală. S-a sustras de la executarea unui mandat de condamnare la pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fie asigurat și dreptul statului de a se respecta legea”, a arătat procurorul.

Avocata lui Radu Mazăre a dat replica. “Nu putem discuta acum despre efectele laturii civile ale procesului penal. Pentru că vom discuta la final și știm care sunt efectele prescripției penale. Fie că Mazăre stă în pușcărie sau e în libertate, acei bani trebuie să-i plătească. V-aș ruga să observați faptul că în 3 dosare i s-a aplicat instituția încetării procesului penal tocmai pentru că statul Madagascar nu și-a dat acordul pentru extrădarea acestuia. Deci aici nu discutăm dacă a plecat sau nu a plecat legal. Punerea lui în libertate nu are legătură, în acest moment, cu felul în care a plecat”, a spus avocata apărării, citată de evz.ro.