Actual International

Simte că pierde teren! Putin este acum „mult mai blând și mai deschis la negocieri decât înainte”

Simte că pierde teren! Putin este acum „mult mai blând și mai deschis la negocieri decât înainte”

Vladimir Putin are vreun plan sau, pur și simplu, începe să realizeze pierderile uriașe pe care le are de când a început războiul cu Ucraina? Nimeni nu poate ști cu adevărat ce gândește liderul de la Kremlin, dar se pare că în ultima perioadă ceva s-a schimbat în gândirea mai marelui Rusiei.

Mai mult, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mărturisit că Putin a fost deschis la discuții cu Zelensky încă de la început, dar s-a lovit de poziția Kievului. „Putin, de fapt, a fost deschis la discuții încă de la început. Președintele însuși a spus acest lucru în repetate rânduri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De asemenea, potrivit agenției de presă de stat rusească TASS, Putin a fost deschis să poartă discuții și cu SUA, NATO, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa chiar înainte de a ordona începerea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Kremlinul aruncă găina în curtea Ucrainei

De asemenea, Kremlinul insistă pe faptul că Ucraina este cea care nu vrea să continue discuțiile. „Putin a fost deschis la discuții atunci când textul documentului între negociatorii ruși și ucraineni a fost de fapt convenit. Deci aici, în această privință, nu s-a schimbat nimic”, a mai spus Peskov.

Numai că Zelensky și ai lui nu vor să continue discuțiile. Cât privește o discuție telefonică între Putin și Erdogan, Peskov spune că cei doi vorbesc des: „În ceea ce privește conversația telefonică cu Erdogan, deocamdată nu este în program. Dar ei vorbesc des, iar conversațiile sunt uneori coordonate literalmente în câteva ore”.

Erdogan e optimist

Nu demult, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că speră ca la un moment dat să organizeze o întâlnire între  Putin și Zelensky în urma căreia războiul să ia sfârșit. De aceea, în zilele următoarea, Erdogan intenționează să poarte discuții telefonice cu ambii președinți.

„Putin este acum mult mai blând și mai deschis la negocieri decât înainte… (…) este, de asemenea, în favoarea depășirii acestei probleme. (…) După ce i-am ascultat pe ambii lideri, vom vedea la ce poate duce acest lucru în cursul diplomației telefonice, pe care o vom desfășura în zilele următoare, după ce i-am ascultat pe ambii lideri…

Sperăm că vom continua drumul către pace prin aducerea celor doi lideri împreună. Pentru că ambele părți suferă pierderi serioase. Cred că cu pace nu vor exista perdanţi”, a mai spus Erdogan. După ce rușii au decis să anexe ilegal patru regiuni din Ucraina, Volodimir  Zelensky a semnat un decret prin care interzice orice negocieri cu Putin.