Diverse

Sistemul sanitar din România este dărâmat! Pacienţii cu COVID trimişi în străinătate au pierdut lupta cu virusul

Sistemul sanitar din România este dărâmat! Pacienţii cu COVID trimişi în străinătate au pierdut lupta cu virusul

Sistemul sanitar din România este dărâmat! Pacienţii cu COVID trimişi în străinătate au pierdut lupta cu virusul!

Războiul cu pandemia de coronavirus este câștigat, se pare, de virusul ucigaș. Suntem în plin val 4 al pandemiei și situația este din ce în ce mai critică. Pacienții infectați cu COVID-19 trimişi în străinătate de sistemul sanitar din România au pierdut lupta cu noul virus.

News.ro a cerut departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) o serie de date oficiale cu privire la situația pacienților români infectați cu noul coronavirus și transferați în străinătate. Conform sursei citate, aproximativ jumătate dintre ei au decedat.

Potrivit datelor transmise de DSU, dintre cei 84 de pacienţi transferaţi, mai mult de jumătate dintre aceştia, respectiv 47, au fost duşi la Spitale din Ungaria. Au mai fost transferaţi în Germania încă 18 pacienţi, în Polonia 9, în Italia 4 şi câte doi în Austria, Danemarca şi Cehia.

De menționat este faptul că DSU nu a oferit date cu privire la vârstele pacienţilor, dacă erau bărbaţi sau femei şi nici nu a precizat dacă erau sau nu vaccinaţi, invocând Regulamentul UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), fiind vorba despre date prin care o persoană poate fi identificată sau identificabilă.

„De asemenea, art. nr. 21 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia”, a transmis DSU.

Peste 40 de pacienții transferați în străinătate au murit

DSU a precizat însă că aproape jumătate dintre pacienţii transferaţi în străinătate au murit.

”Vă facem cunoscut că, până în prezent, 41 de pacienţi cu COVID-19 transferaţi în unităţi spitaliceşti din afara României au decedat”, a mai transmis instituţia.

Amintim faptul că România a luat această măsură și a început să transfere pacienţi cu coronavirus aflaţi în stare gravă la jumătate lunii octombrie în contextul în care, la momentul respectiv, de zile întregi, autorităţile nu aveau niciun pat liber în secţiile de ATI, iar numărul pacienţilor care aveau nevoie de îngrijire de Terapie Intensivă era în creştere constantă.

Totodată, în acea perioadă, au fost înregistrate și recorduri de infectări şi decese. Cel mai sumbru bilanț a fost înregistrat în 19 octombrie, când au fost raportate 18.863 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 574 de decese. De asemenea, 1.805 pacienţi erau internaţi la ATI.

În ceea ce privește transferul persoanelor, autorităţile naţionale au decis să suporte de la bugetul de stat toate cheltuielile privind transferul în străinătate, dar şi repatrierea, indiferent dacă este vorba de pacienţi vindecaţi, sau de pacienţi care au decedat. Prima ţară cu care s-a încheiat un acord în acest sens a fost Ungaria, dispusă să preia 50 de pacienţ, mai spune aceeași sursă.