Actual International

China, revoltată de regulile de testare covid impuse călătorilor săi, face un anunț

China, revoltată de regulile de testare covid impuse călătorilor săi, face un anunț
cnbc.com

Oficiali din China denunță regulile de testare Covid impuse călătorilor săi. În acest context, ei își exprimă, printr-un anunț, propriul punct de vedere. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

China, revoltată de regulile de testare Covid impuse călătorilor săi, face un anunț

O purtătoare de cuvânt a guvernului a declarat că Beijingul va lua în considerare măsuri reciproce împotriva țărilor care au încercat să limiteze călătorii care sosesc din China.

Marți, 3 ianuarie 2023 guvernul chinez a denunțat cerințele privind testarea covid impuse de alte țări călătorilor care sosesc din China ca fiind neștiințifice sau „excesive” și a amenințat că va lua măsuri de contracarare.

În timp ce China se pregătește să își deschidă granițele la sfârșitul acestei săptămâni, permițând cetățenilor săi să călătorească în străinătate pentru prima dată de la începutul pandemiei, țări precum Canada, Statele Unite, Australia, Franța, Spania, Japonia și Regatul Unit au luat măsuri de restricționare a călătorilor care sosesc din această țară. Liderii UE urmează să ia o decize comună în acest sens.

Aceste țări au invocat preocupările legate de o creștere a numărului de infecții cu virusul covid-19 în China, de riscul potențial de apariție a unor variante din focarul său și de reticența percepută a guvernului de a împărtăși date despre coronavirus cu alte țări. Restricțiile includ solicitarea unui test covid negativ sau testarea obligatorie la sosire.

Ca răspuns, oficialii chinezi au acuzat țările că au introdus restricțiile din motive politice, impunând călătorilor chinezi cerințe care nu sunt aplicate altora, relatează New York Times, în ediția de joi, 4 ianuarie 2023.

„Unele țări nu au nicio bază științifică pentru a restricționa intrările din China, iar unele practici excesive sunt și mai inacceptabile,” a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, la Beijing.

„Ne opunem cu fermitate practicii de manipulare a măsurilor de prevenire și control al Covidiei pentru a atinge obiective politice și vom lua măsuri corespunzătoare în conformitate cu principiul reciprocității în funcție de diferite situații”, a mai spus Mao.

Cu toate acestea, mulți experți în domeniul sănătății au declarat că restricțiile de călătorie nu vor opri noile variante, așa cum interdicțiile anterioare privind călătoriile internaționale au făcut foarte puțin pentru a opri răspândirea variantei Omicron.

Amintim că statul chinez se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de Covid după ce guvernul a abandonat brusc strategia pandemică „zero Covid”, care a ajutat la menținerea virusului la distanță în interiorul granițelor sale timp de aproape trei ani.

În decembrie, guvernul a desființat un vast aparat de testare care cerea rezidenților să se testeze în mod regulat și a renunțat la strategia de închidere și carantină epuizantă care se aplica nu doar celor care au fost testați pozitiv, ci și contacților lor.