Actual

Situatia este tesionata in Belarus! Fortele de ordine au intervenit din nou

Situatia este tesionata in Belarus! Fortele de ordine au intervenit din nou

Situatia este tesionata in Belarus, după o nouă victorie în alegeri a liderului autoritar Aleksandr Lukașenko. Contracandidata sa a părăsit țara, iar la Minsk s-au înregistrat din nou ciocniri între poliție și manifestanți.

Forțele de ordine din Belarus au intervenit din nou aseară împotriva manifestanților, transmite agenția Reuters, care precizează că a fost cea de-a treia zi la rând în care la Minsk s-a ieșit în stradă în semn de protest față de presupusa fraudarea a alegrilor prezidențiale de duminică. Totodată, poliția a fost mobilizată în preajma unor fabrici, în contextul apelurilor opoziției la o grevă generală.

Manifestațiile s-au declanșat după ce Aleksandr Lukașenko, președinte al Belarusului încă din 1994, a câștigat un nou mandat în fruntea țării, obținând, potrivit rezultatelor oficiale, 80% din voturi. Violența forțelor de ordine a fost criticată de Uniunea Europeană și de secretarul de stat american Mike Pompeo, care a afirmat și că alegerile nu a fost libere.

Situatia este tesionata in Belarus! Fortele de ordine au intervenit din nou

Contracandidata lui Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, care inițial spusese că nu recunoaște rezultatul alegerilor, s-a refugiat în Lituania și le-a cerut compatrioților săi să nu se opună poliției. Însă a făcut acest lucru după ce mai mulți membri ai echipei sale au fost reținuți și în condițiile în care soțul său, și el un opozant al președintelui, se află în arest încă de dinaintea alegerilor.

Aleksandr Lukașenko a fost catalogat în repetate rânduri drept ultimul dictator al Europei, iar de la venirea sa la putere niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic. Nemulțumirile față de regimul său au fost accentuate în ultima perioadă de modul în care a fost abordată pandemia de COVID-19, situația economiei și excesele autoritare.