Actual

Vestea zilei pentru seniorii cu pensii mai mici de 3.000 de lei! Vor primi mai mulți bani

Bani mai mulți la pensie
sursa foto: România TV

Vești bune pentru foarte mulți seniori din România, după ce se anunță schimbări la pensii pentru milioanele de români cu venituri lunare mai mici de 3.000 de lei.

Conform noului program de guvernare al PNL, acestea ar putea fi scutite de impozit, la fel ca cele sub 2.000 de lei, cum se întâmplă în prezent.

Bani mai mulți la pensiile sub 3.000 de lei

Conform informațiilor, propunere se regăsește în viitorul program de guvernare al coaliției. De asemenea există și propuneri de stimulente pentru cei care aleg salariul în detrimentul pensiei, transmite Antena 3 CNN. Astfel, Partidul Național Liberal este cel care propune în programul de guvernare ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să fie scutite de impozit pe venit.

Acum, sunt scutite de impozit doar pensiile mai mici de 2.000 de lei.

De asemenea, se propun și stimulente financiare pentru cei care rămân în câmpul muncii și după ce au completat stagiul de muncă. Practic, cei care vor alege să muncească, nu să iasă la pensie, vor beneficia de „stimulente financiare”. Programul de guvernare al PNL prevede creșterea contribuțiilor individuale la Pilonul 2 de pensii, asta în condițiile în care se reduc contribuțiile de asigurări sociale, scrie Antena 3 CNN.

Promisiunile PNL în noul program de guvernare sunt următoarele:

 • Pensiile de până la 3.000 de lei să fie neimpozitate;
 • Pensii publice doar pe principiul contributivității;
 • Introducerea unui sistem de stimulente pentru pensionarii pentru limită de vârstă care doresc să rămână în activitate;
 • Promovarea activă a soluțiilor alternative de creștere a veniturilor la pensie;
 • Majorarea contribuțiilor individuale la Pilonul II de pensii, în contextul reducerii contribuțiilor de asigurări sociale

Se pregătește și majorarea salariului minim în România

Mai mult, într-un nou capitol important din programul de guvernare cu care merg la negocieri liderii din PNL îi vizează și pe salariații români. Astfel, liberalii doresc să majoreze salariul minim care în prezent este 3.000 de lei brut. Decizia vine și în contextul în care de anul viitor intră în vigoare și salariul minim european care trebuie să fie 50% din salariul mediu pe țară.

Practic, liberalii vor ca angajații care ocupă locuri de muncă înființate in urma atragerii fondurilor europene să fie scutiți de taxe timp de un an.  Mai mult, românii care au două locuri de muncă nu mai plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă, se mai arată în programul de guvernare propus.

În același timp, PNL renunță și cere ca taxarea pentru contractele part-time să fie făcută pentru numărul de ore lucrate și nu la nivelul salariului minim, așa cum se întâmplă in prezent în România.

Propunerile liberalilor pentru salariații români:

 • Creșterea salariului minim
 • „Scutirea fiscală temporară” pentru 1 an, a contribuțiilor sociale ale angajaților
 • Reducerea progresivă a asigurărilor sociale
 • 0% contribuții sociale de sănătate pentru al doilea loc de muncă;
 • 0% contribuții sociale de sănătate pentru persoanele fizice autorizate care obțin și venituri din salarii;
 • Contracte part-time impozitate la numărul de ore lucrate