Politică

Social Democraţii pun solicitarea DNA de a-i ridica imunitatea lui Adrian Chesnoiu pe seama ultimelor nemulţumiri ale liberalilor

Social Democraţii pun solicitarea DNA de a-i ridica imunitatea lui Adrian Chesnoiu pe seama ultimelor nemulţumiri ale liberalilor

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii care a demisionat ieri din funcţie va afla săptămâna viitoare dacă procurorii vor primi permisiunea să-l ancheteze. Camera Deputaților a decis să voteze marți solicitarea DNA de a-i ridica imunitatea. Luni cererea DNA va fi analizată la Comisia Juridică a Camerei. DNA cere ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu pentru a-l ancheta într-un dosar penal pentru abuz în serviciu. El este acuzat că ar fi aranjat mai multe concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Social Democraţii pun solicitarea DNA de a-i ridica imunitatea lui Adrian Chesnoiu pe seama ultimelor nemulţumiri ale acestora

Biroul Permanent al Camera Deputaţilor a decis, joi, 23 iunie, să trimită cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu la Comisia juridică. Deputații juriști vor avea la dispoziție aceste zile, până luni, să întocmească raportul cu privire la cererea procurorilor DNA. Iar marți a fost programat votul pe cererea procurorilor, în ședința săptămânală, din plen.

Social democraţii susţin că somaţiile PSD către Guvern în ceea ce priveşte preţul carburanţilor au deranjat foarte tare

Surse din interiorul PSD ne-au declarat că acuzaţiile aduse lui Chesnoiu vor fi demontate de acesta, iar ce i se întâmplă ministrului, social democraţii o pun pe seama ultimelor divergenţe din interiorul coaliţiei.

„Oarecum nişte semnale că e vremea să nu ne mai agităm aşa mult cu impozitarea progresivă, nemulţumirile legate de preţul carburanţilor”, ne-au mai spus sursele noastre, adăugând că ultimaturile transmise Guvernului de către PSD pe aceste teme nu prea au fost pe placul liberalilor, şi chiar a preşedintelui Klaus Iohannis”.

Deocamdată, Marcel Ciolacu nu a luat o decizie în ceea ce priveşte ministrul social democrat care va prelua interimatul de la agricultură, dar nu intenţionează să-i sugereze premierului niciun nume.

Procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)”, se precizează în documentul transmis de Parchet.

Totodată, procurorul general a transmis, conform procedurilor prevăzute prin lege, şi copii după cele șase volume ale dosarului de cercetare penală, pentru a fi studiat de parlamentari.

Acuzațiile la adresa lui Adrian Chesnoiu

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii pentru efectuarea urmăririi penale faţă de Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu. Concret, ministrul PSD este acuzat că intervenit pentru aranjarea unor concursuri de angajare în Minister. Mai mult, el a dispus ca o anumită persoană să fie angajată, deși nu întrunise punctajul necesar pentru a trece concursul.

Nicolae Ciucă a luat act de demisie şi atrage atenţia: integritatea reprezintă un reper extrem de important în evaluarea miniştrilor

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a luat act de demisia lui Adrian Chesnoiu din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Radio România Actualităţi că evaluarea miniştrilor va ţine cont de modul în care şi-au îndeplinit prevederile din Programul de guvernare şi jaloanele din PNRR, însă ”integritatea reprezintă un reper nu important, extrem de important”.

”Integritatea reprezintă un reper nu important, extrem de important în evaluarea miniştrilor şi reacţia de astăzi a fost una pe măsură, domnul ministru Chesnoiu prezentându-şi demisia pe care am aprobat-o fără echivoc, urmând să se deruleze procedurile la nivelul Guvernului privind nominalizarea unui ministru interimar în perioada următoare, până când va fi o decizie politică privind înlocuirea domniei sale”.

PSD despre Chesnoiu: „Unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern”

Într-un comunicat de presă, PSD transmite că va respecta deciziile luate de domnul Chesnoiu.

„PSD consideră că pe durata întregului mandat de ministru, domnul Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern.

PSD va respecta deciziile luate de domnul Chesnoiu. Conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid, va permite instituțiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activității sale”, se mai arată în comunicatul social democraţilor.