Actual Lifestyle

Șoferii trebuie să știe. „E-sigur” în România! Un sistem de monitorizare a traficului rutier vine în ajutorul polițiștilor

Șoferii trebuie să știe. „E-sigur” în România! Un sistem de monitorizare a traficului rutier vine în ajutorul polițiștilor
ziuacargo.ro/playtech.ro

Un nou proiect de lege a fost adoptat de Parlamentul României. Este vorba de proiectul “e-SIGUR”, sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier.

“e-SIGUR” dă semnale cu privire la posibile încălcări a normelor de circulație

Sistemul “e-SIGUR” va crea semnalări cu privire la posibile încălcări a normelor de circulație pe drumurile publice sau prezența în trafic a unor vehicule ce ar trebui să fie confiscate.

Dar, decizia de sancționare nu va fi luată automat de către e-SIGUR, ci va fi rezultatul unei procesări făcute de către un polițist rutier.

„Decizia privind aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu se va lua automat de către e-SIGUR, ci va fi rezultatul unei procesări manuale făcute în mod conștient de către un polițist specializat (polițist rutier), pe baza prevederilor legale incidente”, se arată în proiectul de lege.

În ce constă sistemul “e-SIGUR”

 “e-SIGUR”, potrivit proiectului, este un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servixii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.

Sistemul “e-SIGUR”, va emite anumite semnalări  și anume:

  • semnificația culorii roșii a semaforului,
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice,
  • interdicția de a comduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată,
  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum,
  • controlul achitării traficului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale,
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare.

Sisteme de verificare a vitezei, radare mobile, camere de luat vederi

Acest proiect de lege a fost adoptat de Guvern la finalul lunii noiembrie 2022, iar Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că „1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile și 500 de camere de luat vederi care vor face parte dintr-un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România”, potrivit romaniatv.net.